REAKCIJE

Poruka gradonačelnice Karić: General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva

Sutra na zgradi Vijećnice projekcija u čast čika Jove

Gradonačenica Karić. Agencije

N. Demirović

8.4.2021

Povodom smrti generala Jovana Divjaka večeras se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Banjamina Karić. Njeno obraćanje ptenosimo u cvjelosti.

- U Sarajevu nas je danas, u 84. godini napustio veliki čovjek, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, istinski patriota, gospodin Jovan Divjak. Povodom smrti dobrog čovjeka i našeg heroja dala sam nalog da sutra na zgradi Vijećnice bude projekcija u čast čika Jove.

General Divjak je simbol herojske odbrane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, ali i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva. U godinama koje su uslijedile nakon agresije na BiH, kroz Udruženje "Obrazovanje gradi BiH“ pomogao je mnogima, prije svega djeci poginulih boraca i ostalim ugroženim kategorijama.

To i jeste bila misija Udruženja koje je nastalo 1994. godine, a kojem je pripala „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2016. godini za doprinos u drugim područjima rada i stvaralaštva.

Nagradu je primio Jovan Divjak: "Zahvaljujući Vama dobrim ljudima, filantropima, preko 50.000 djece u školama i obiteljima u BiH dobilo je materijalnu pomoć koja im je olakšala školovanje. Zato „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ pripada svakome od vas koji ste na bilo koji način sudjelovali u ostvarivanju ideje da je obrazovanje najjače oružje kojim se može mijenjati svijet“, kazao je tada.

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

U ime Grada Sarajeva i svoje lično ime, upućujem iskreno saučešće porodici i prijateljima. Slava mu i hvala - napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.