MIZ SREBRENICA

Teravih namazi u sedam džamija i Memorijalnom centru

Klanjat će se u šest aktivnim džematima Gornji Potočari, Osmače, Sućeska, Osat, Dobrak i Čaršijskoj džamiji u Srebrenici

Džamija u Luci. S. Smajlović

Piše: S. Smajlović

12.4.2021

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica Damir ef. Peštalić kazao je za "Avaz" da će se teravije namazi uz pridržavanje epidemioloških mjera i uputa Rijaseta Islamske zajednice BiH, klanjati na deset lokacija.

Kako kaže, klanjat će se u šest aktivnim džematima Gornji Potočari, Osmače, Sućeska, Osat, Dobrak i Čaršijskoj džamiji u Srebrenici. Ako se u Čaršijkoj džami pojavi veći broj džematlija, otvorit ćemo i Šehidsku džamiju u naselju Petriča.

- Osim toga, ramazanski namazi klanjat će se u obnovljenoj džamiji Luka, najudaljenijem selu ove općine i dva meslidža. Po želji srebreničkih majki, već nekoliko godina teravih – namazi klanju se i u musali Memorijalnog centra i tako će biti i ovog ramazana. Zbog ograničenog broja džematlija, ove godine angažovali smo samo dvojicu softi, koji će namaze klanjati u Luci i Memorijalnom centru - pojasnio nam je efendija Peštalić.


Kaže da je nekada milo nepomislivo da će se u gradu genocida klanjati teravije i drugi namazi. Zakoni u Republici Srpskoj su protiv drugih i drugačijih i oni su jednonacionalni. Vrlo je teško biti neko drugi u ovom slučaju - Bošnjak, a živjeti u RS.

Damir ef. Peštalić. S. Smajlović

Međutim, Peštalić tvrdi da je danas vjerski život u Srebrenici drugačiji. U šest džemata redovno se klanjaju svi namazi MIZ Srebrenica, na području ove općine osim Islamskog centra ima novi Bošnjačko kulturni centar, 19 obnovljenih džamija i pet meslidža.

- Ostalo je da se obnove porušene džamije u Sasama, Skejićima i Begića džamija u prigradskom naselju Vidikovac. Čeka se prilika da se otvore završene džamije u Klotjevcu i Poznaovićima- pojasnio nam je Peštalić, dodajući da mektebsku nastavu na viđe lokacija pohađa više od 300 djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.