SA KOMEMORACIJE GENERALU

Tanović: 7.000 stipendija, to je u vojničkom slengu divizija koju je Jovo poveo u bolje sutra

Volio bih da sam mu zadnji put rekao koliko mi znači što ga znam, koliko ga svi volimo i cijenimo to što je uradio za nas, rekao je Tanović

Obraćanje Danisa Tanovića na komemoraciji. A. Čengić

Piše: A. Čengić - A. Ovčina

13.4.2021

U sarajevskom Narodnom pozorištu danas je upriličena komemoracija povodom smrti Jovana Divjaka. Kao i mnogi drugi, oskarovac Danis Tanović je generala Armije Republike Bosne i Hercegovine upoznao u ratu. Prisjeća se prvog susreta i govori da je izazvao obostrano čuđenje, generalu je bilo neobično da vidi vojnika s kamerom, a vojniku generala na prvoj liniji fronta.

-  Jovu sam upoznao na Trebeviću, u rovu u odbrani grada. Prišao je i pitao šta radim tu. Čudno mu je bilo da vidi vojnika s kamerom, meni generala na prvoj liniji fronta. Za svakog bi imao vremena, zanimalo ga sve, kako smo i šta nam treba. General koji je govorio "Ne pucaj", umjesto: "Ubij", ušao je u naša srca i zauvijek ostao u njima - rekao je Tanović.

Jovo je nakon rata, podsjeća Tanović, vratio činove onima koji nisu znali cijeniti čojstvo. 

- Umjesto da živi od stečene slave, nije dozvolio da mu se ime okalja u postratnoj tranziciji. Umjesto toga, odlučio je napraviti armiju obrazovanih i pametnih. Odlučio je da pokaže kako se gradi društvo i BiH. 7.000 stipendija, djece i mladih kojima je pomogao u školovanju. To je u vojničkom slengu divizija koju je Jovo poveo u bolje sutra- kazao je.

Dodao je da su se njegovog mišljenja bojali, ali i cijenili.

Jovo je bio general čijeg smo se mišljenja bojali, ali ga i cijenili. Često bih ga sretao u pozorištu, zanimalo me njegovo mišljenje jer je umjetnost shvatao ozbiljno. Volio bih da sam mu zadnji put rekao koliko mi znači što ga znam, koliko ga svi volimo i cijenimo to što je uradio za nas. Dragi Jovo, hvala ti za sve -  zaključio je Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.