VISOKO

Imam i mujezin u džamiji, vjernici kod kuće

Mjere se moraju poštovati, kaže ef. Čakalović

Piše: N. Sm.

14.4.2021

Prva teravija u Pertačkoj džamiji. AVAZ

Vjernici u Visokom drugi ramazan dočekuju u vremenu pandemije koronavirusa pa su tako i vjerski obredi prilagođeni trenutnoj situaciji koja vlada u našoj zemlji.



Borba s koronom

 - Jedan od vidova borbe protiv ove pošasti našeg vremena jeste i obaveza da se poštuju odluke viših organa, kako vjerskih tako i državnih. Najnovija odluka odnosi se na to da mujezini ezanom oglašavaju nastupanje namaza, a zatim, zajedno s imamom, obave namaz u džematu. Naš medžlis ni u jednoj džamiji nije napravio izuzetak. Imam i mujezin su odlukom jedini koji obavljaju namaz u džamiji, a ostalim džematlijama je preporuka da namaze obavljaju u svojim kućama - kazao nam je Midhat ef. Čakalović, predsjednik Medžisa Islamske zajednice Visoko.

Prema instrukcijama reisu-l-uleme o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima, u džamijama se mogu klanjati podne, ikindija i akšam namaz, primjenjujući ograničenja nadležnih organa, dok jaciju, teraviju i sabah namaz obavljaju samo imami i mujezini zbog policijskog sata.

Ef. Čakalović: Bez izuzetka. AVAZ

Učenje mukabele

Inače, tokom ramazana u Visokom će biti upriličeno i učenje mukabele, ikindijska će se održavati u Bijeloj džamiji nakon ikindija-namaza, ženska mukabela u džamiji Saračica nakon podne-namaza, dok će sehurske mukabele biti učene u svim džamijama, uz prisustvo imam i mujezina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.