100 DANA MANDATA

Muzur: Općinske službe su privatizirane, novac je završavao na privatnim računima vijećnika

Smatra da se nije vodilo računa ni o javnim zakupcima kojih je 150, mnogi nisu u funkciji, nisu aktivno tretirani

Konferencija za medije. A. Ovčina

Piše: A. Ovčina

16.4.2021

Na današnjoj konferenciji za medije načelnik Općine Ilidža u povodu 100 dana svog mandata prezentirao je s kojim probemima suočava, ali i na kojim projektima radi.

Prilikom preuzimanja mandata poništio je četiri konkursa, podsjetio je.

- Čak 33 ili 34 zaposlenika s mjesta namještenika, bez provođenja procedura, promovirana su u državne službenike, neki čak i u šefove. Kantonalni inspektor naložio je poništene tih rješenja - rekao je Muzur.

Prema njegovoj tvrdnji, budžetski novac dodjeljivan je bez kriterija i javnih poziva.

- Novac pojedinim udruženjima, kroz neke aktivnosti tih udruženja, završavao je na privatnim računima općinskih vijećnika - tvrdi Muzur.

Kako je rekao, neke općinske službe koje su dodjeljivale najveći dio sredstava bile su bukvalno privatizirane.

Najviše je govorio o problemu gradnje i spornom načinu  dozvola za vrijeme mandata njegovog prethodnika Senaida Memića (SDA).

- Investitori koji grade, koji su pravili poslovne objekte i zgrade bili su ovdje. Kod mene na sastanke nije dolazilo upravo tih par posrednika. Ovdje je bilo 20 i nešto ljudi, imali smo sastanak i oni su potvrdili da su sve informacije o gradnji dobijali u kafani. Zamolili su me da više informacije o dozvolama i tome šta ko može graditi ne dobijaju u kafanama. Prevedno na narodski jezik: Ti posrednici, dođu, uhvate investitora i kažu: Možete raditi, da ne kažem kako hoćete, šta hoćete, gdje hoćete, ali ako to bude išlo preko mene - rekao je Muzur.


Veliki problemi

Govorio je o graditelju koji je u trećem mjesecu prošle godine podnio zahtjev za izmjenu i dopunu regulacionog plana na osnovu kojeg bi gradio zgradu.

- Nije ništa upitno, dobio bi te papire, ali to traje pet mjeseci. Neko ga je na hodniku sreo ili ga nazvao na telefon i rekao mu: Ma što ćeš bolan ganjati to pola godine, dođi ovamo, potpisao mu građevinsku dozvolu i hajde gradi. Počeo graditi, i naravno, u problemu je. Sad se mi vraćamo na onu njegovu prvu radnju, zahtjev za izmjenu regulacionog plana šaljemo Zavodu. On se izjasnio da će o svom trošku, to je 30-ak hiljada maraka, raditi izmjenu i dopunu regulacionog plana. Njemu, kad to završi, nije važno ko je načelnik, ko je pomoćnik načelnika, ko je inspektor, kada radi u skladu sa zakonom. Do sada to ovdje nije bio slučaj, neću reći da je sve bilo tako, ali ima velikih problema - rekao je.

Gradnja pruge

Smatra da se nije vodilo računa ni o javnim zakupcima kojih je 150, mnogi nisu u funkciji, nisu aktivno tretirani, nije im se dostavljalo obavještenje, a nisu se uklanjali ni objekti koji su opasnost po građane.

- Za 2020. godinu planirano je 25 miliona za kapitalne projekte, a samo se 11 miliona KM realizovalo, od čega su izvođači bili samo tri kompanije. Što je vrlo čudno, javna uprava je na vrlo lošem nivou - ističe Muzur.

Među projektima koji će biti realizirani naveo je izgradnju osnovne škole na Stupu, žičara Hrasnica-Igman i izgradnja tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica.

- Velike napore ulažemo i na dobrom smo putu da konačno krenemo u realizaciju najvećeg investicijskog projekta o kojem se priča posljednjih 50 godina - kazao je govoreći o gradnji pruge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.