Somuni su neizostavni dio svakog ramazana. Ni jedan iftar ne može proći bez somuna.
Jasmin Aljević, vlasnik pekare u Starom Gradu, otkrio nam je detalje pravljenja somuna. On kaže da njegova pekara postoji preko 50 godina.
- Moj je otac pokrenuo ovaj biznis. Naslijedio sam posao pravljenja somuna u zadnjih deset godina – kaže Aljević.
Kao i u mnogim drugim zanimanjima, tako i na pekare je utjecala pojava koronavirusa.
- Mnogo manje posla ima, nego prethodnih godina. Ljudi ne dolaze, odlučuju da ostanu u kućama. Ali, mi smo tu, imaju kontakt brojeve telefona, mi vozilima dostavljamo somune – kaže Aljević.
On dodaje da je tradicija ostala ista.
- Radimo somune na krušnoj peći, na bukovim drvima. Normalno, za Ramazan se stavlja čurokot, koji ide na somune i to je mnogo stara tradicija, koju smo naslijedili i tako će ostati ako Bog da – rekao je Aljević.
Ekipa „Avaza“ danas je ušla u pekaru te smo iz prve ruke mogli vidjeti kako ide proces pravljenja sarajevskih somuna.
Više pogledajte u našem videu.