RAMAZANSKE PRIČE

"Avaz" u jednoj od najstarijih pekara u Sarajevu: Tajna sarajevskih somuna

Radimo somune na krušnoj peći, na bukovim drvima, otkriva Jasmin Aljević

A. Ka.

Somuni su neizostavni dio svakog ramazana. Ni jedan iftar ne može proći bez somuna. 

Jasmin Aljević, vlasnik pekare u Starom Gradu, otkrio nam je detalje pravljenja somuna. On kaže da njegova pekara postoji preko 50 godina.

- Moj je otac pokrenuo ovaj biznis. Naslijedio sam posao pravljenja somuna u zadnjih deset godina – kaže Aljević.

Kao i u mnogim drugim zanimanjima, tako i na pekare je utjecala pojava koronavirusa.

- Mnogo manje posla ima, nego prethodnih godina. Ljudi ne dolaze, odlučuju da ostanu u kućama. Ali, mi smo tu, imaju kontakt brojeve telefona, mi vozilima dostavljamo somune – kaže Aljević.

On dodaje da je tradicija ostala ista.

- Radimo somune na krušnoj peći, na bukovim drvima. Normalno, za Ramazan se stavlja čurokot, koji ide na somune i to je mnogo stara tradicija, koju smo naslijedili i tako će ostati ako Bog da – rekao je Aljević.

Ekipa „Avaza“ danas je ušla u pekaru te smo iz prve ruke mogli vidjeti kako ide proces pravljenja sarajevskih somuna.

Više pogledajte u našem videu.

NA VRH

Podijeli članak na