FEDERACIJA BIH

Parlament FBiH: Prolongirano donošenje odluke o zabrani gradnje mini hidroelektrana

Zastupnik GS-a Bahrudin Šarić uputio je dva amandmana iako se raspravlja o nacrtu, a ne prijedlogu zakona

Sjednica se održava u online formatu. Arhiv

Piše: E. H.

27.4.2021

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH zastupnici su razmatrali Nacrt Zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH.

Prvenstveno je bilo predviđeno da se ovaj zakon o formi prijedloga razmatra po hitnoj proceduri, ali zastupnici su to odbili te je isti vraćen u formu nacrta.


Dva amandmana

Zastupnik GS-a Bahrudin Šarić uputio je dva amandmana.

- Predlažem da postoje male hidroelektrane, srednje i velike. Mala bi obuhvatila mikro, mini i mala postrojenja. Želim da se u tačci 24. stavi snage 1 megavat. Predlažem da se u članu 3. doda tačka 25. koja objašnjava pojam kaskadnog sistema – istakao je Šarić.

Zastupnik Suad Kaknjo (SDA) kazao je da je Vlada FBiH uputila prijedlog ovog zakona po hitnom postupku.

- Odbacili smo hitnu proceduru i meni je to neshvatljivo. Udaljavamo se od suštine našeg zaključka, a to je zaštita naših rijeka. Vlada sad ima svezane ruke, sad se ovo razvlači u nedogled. Zakon nije prepoznavao male hidroelektrane, pa su dodali definiciju. To je za mene prihvatljivo. Izražavam žal što smo ovaj zakon pustili u rednovnu proceduru – istakao je Kaknjo.


Rednovna procedura

Zastupnik Marijan Klaić (HDZ) istakao je da podržava inicijative koje doprinose zaštiti okoliša.

- Glasao sam za ovu zabranu. Neophodna je ozbiljna rasprava iz koje bi bili informirani os vim pozitivnim i negativnim posljedicama. Zbog toga sam sretan što zakon ide u rednovnu proceduru. Nemamo analizu šta ovo znači u ispunjavanju naših obaveza u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Smatram da je nacrt dobra osnova za otvaranje široke rasprave - istakao je Klaić. 

Zastupnica Elzina Pirić (PDA) kazal je da ne može da vjeruje da prisustvuje ovakvoj raspravi. 

- Prije šest mjeseci smo imali sasvim drugačiju raspravu, voljela bih da se pojedine kolege mogu čuti od prije šest mjeseci. Zvučimo licemjerno, s obzirom da niz godina trpimo strašan pritisak da se u BiH proizvodi prljava energija, a 12.000 rudaraka je vezano za to. Mweni je stvarno preko glave izjava gospodine iz Energetske zajednice. Slovenci zaboravljaju da nuklearna elektrana obnovljivi izvor energije. Imamo najljepše što nam je Bog dao, a to su rijeke, a ovako se odnosimo prema njima. Stav Novalića je da treba zabraniti mini hidroelektrane i ja ga u tome podržavam. Voljela bi da mi odgovore koje su to mini hidroelektrane koje donose korist BiH - kazala je Pirić.


Mala grupa ljudi

Dodala je da koristi od mini hidroelektrana ima samo mala grupa ljudi.

- Jake lobisti su nudili neke poslove nekim zastupnicima i oni su danas promijenili svoj stav u odnosu na prije šest mjeseci. Oni ljudi ispred Parlamenta FBiH imaju koristi. Molim vas da ovaj zakon dođe u proceduru kao prijedlog za 30 dana i da zabranimo uništavanje rijeka - naglasila je Pirić.

Zastupnik Irfan Čengić (SDP) ovom prilikom kazao je da želi pohvaliti Vladu FBiH.

- Nije ovo bila hitna procedura, bila je ovo skraćena procedura, a bilo je vremena i za redovnu proceduru. Pažljivo sam slušao svoje prethodnike i smiješno je gledati kako pojedini zastupnici mijenjaju mišljenje. Kolege iz HDZ-a između redova poručuju da ovo što treba duže blokirati, a možda i na groblju zakona. Veliki broj lobista mi se javio u pripremi ove sjednice, ako i veliki broj eko udruženja. Stav građana je da se treba zabraniti gradnja. Pogledao sam i šta smo obećali građanima, SDP je obećao da će ovo zabraniti na rijekama od izrazite važnosti za Federaciju BiH. Možda bi bilo dobro da Vlada FBiH donese uredbz kojom će proglasiti koje su to rijeke od izrazite važnosti za Federaciju BiH - poručio je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.