SARAJEVO

U toku sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10
FENA

4.3.2024

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznikom za radnike u trgovini - tržnim centrima i drugim prodajnim mjestima.

Zasad je zakon u fazi nacrta

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači da bi ga Predstavnički dom, ako eventualno podrži nacrt, mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasanja.

Nijedan pa ni taj zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, ali dasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda.

Puni službeni naziv teksta u sadašnjoj formi je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i predviđen je kao šesta tačka u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma.

U samom vrhu predloženog dnevnog reda je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena, koji je također predložila Federalna vlada inicirajući u ovom slučaju da se Parlament izjasni po skraćenom postupku.

Vlada je obrazložila da su posljednje izmjene zakonodavstva u oblasti kontrole cijena u Federaciji bile 2008. godine te je predložila veće novčane kazne za prekršioce imajući u vidu, kako je navela, da su sadašnjim zakonom propisane relativno niske kazne i da stoga nemaju preventivni ni represivni uticaj na prekršitelje u ovoj oblasti.

Zakon o radu

U Federaciji Bosne i Hercegovine, predložene su i dopune Zakona o radu, pa su također u najavljenom dnevnom redu ove sjednice.

Izmjene su predložene na način da poslodavci mogu ubuduće zaključivati ugovore o radu sa studentima za privremene i povremene poslove u punom ili nepunom radnom vremenu. Isključivo bi to bili poslovi bez većeg rizika, sezonski i pomoćni, za koje se s poslodavcem ugovara rad na određeno vrijeme.

U predloženom dnevnom redu sjednice su i informacija o stanju sigurnosti u FBiH, kao i brojni dugi akti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.