ZBOG RETORIKE PODJELA

Borelj apelirao na članove Predsjedništva BiH da se vrate dijalogu i smanje političke tenzije

Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije

A. J.

Borelj je ponovo naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi BiH

Foto: AFP


Visoki predstavnik Evropske unije i potpredsjednik Evropske komisije Žozep Borelj (Josep Borrell) razgovarao je danas s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

- Visoki predstavnik izrazio je zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podjela u zemlji. Apelovao je na članove Predsjedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja - saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pozvao je članove Predsjedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u provedbi ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Borelj je ponovo naglasio neupitnu posvećenost Evropske unije evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, cjelovite i suverene zemlje. Izrazio je spremnost Evropske unije da nastavi pomagati i davati svoj doprinos tim naporima u zemlji, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Više o temi Josep Borrell

NA VRH

Podijeli članak na