BORELJ POTVRDIO

BiH će od EU dobiti 214.000 doza "Pfizer" vakcina

Borelj je naglasio da evropske integracije nemaju alternativu za BiH

Zapadni Balkan će dobiti 651.000 "Pfizer" doza vakcina protiv koronavirusa. AFP

Piše: A. J.

27.4.2021

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Žozep Borelj (Josep Borrell) tokom online sastanka s članovima Predsjedništva BiH, u kontekstu nabavke vakcina preko Evropske komisije a pod koordinacijom Austrije, potvrdio je da će u zapadni Balkan dobiti 651.000 "Pfizer" doza vakcina protiv koronavirusa, a najveći broj će stići u BiH, 214.000 doza, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH i Borelj razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u regiji zapadnog Balkana. Zapadni Balkan će biti jedna od glavnih tema na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU, koji će biti održan 10. maja u Briselu.

- Članovi Predsjedništva BiH su izrazili opredijeljenost za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te podržali aktivno učestvovanje BiH u regionalnim inicijativama u skladu s načelima koja se primjenjuju u Evropskoj uniji. U tom kontekstu pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


Sastanak održan online. Predsjedništvo BiH

Ovom prilikom članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Borelju na partnerskoj i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Razgovaralo se i o narednim koracima koji su neophodni da bi BiH ispunila potrebne reforme za realizaciju 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropskoj uniji. Naglasili su da je u ovom procesu obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH.


Borelj je pozvao je članove Predsjedništva BiH na ubrzaniji rad na ispunjenju uslova iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi se postigao napredak na evropskom putu. Naglasio je da evropske integracije nemaju alternativu za BiH, kao i za ostale zemlje zapadnog Balkana, i da će na tom putu EU nastaviti pružati podršku i pomoć, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.