DNEVNI PRESJEK

U Kantonu Sarajevo preminula četiri pacijenta, koronavirus potvrđen kod 33 osobe

U protekla 24 sata 49 osoba se oporavilo od infekcije

A. K.

Kanton Sarajevo danas bilježi 839 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom

Foto: Vlada KS


U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo testirano je 339 osoba na prisustvo koronavirusa. Ovaj virus je registriran kod 33 osobe, a u istom periodu se 49 osoba oporavilo.

Od ovog broja novozaraženih, njih 24, odnosno 72,72 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Nažalost, tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom.

Kanton Sarajevo danas bilježi 839 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 3.841 naš sugrađanin, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.051 osoba zaražena koronavirusom, te 49.984 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 33, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 71.

Hospitalizirano 194 pacijenata

Trenutno je u KS hospitalizirano 197 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 128, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 69 pacijenata.

Na respiratoru su četiri pacijenta, po dva na KCUS-u i u Općoj bolnici. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 25 pacijenata, a u Općoj bolnici njih tri.

U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno sedam osoba. U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 244 pacijenta, od kojih je šest transportovano u Opću bolnicu, a pet na KCUS.

Zabilježeno 159 poziva

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 50, u Novom Gradu 22, u Semizovcu 15 i na Ilidži devet. Ukupan broj uzetih PCR briseva na punktovima i Covid-ambulantama je 255.

Covid-pozivni centar je zabilježio 159 poziva, a obavljena su 124 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima, te ih i dalje mole da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Više o temi Kanton Sarajevo

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na