PORUKE

Ambasadorica SAD-a u UN-u: Entiteti nemaju budućnost izvan nezavisne države Bosne i Hercegovine

Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države, poručila je Grinfild

Tomas-Grinfild: Zemlja gubi talentirane mlade. Arhiv

Piše: E. H.

4.5.2021

Stav Sjedinjenih Američkih Država o BiH nije promijenjen, Vašington BiH doživljava kao jedinstvenu i okrenutu euroatlantskim integracijama, kazala je ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).


Entiteti u Bosni i Hercegovini

- Entiteti u Bosni i Hercegovini nemaju budućnost izvan države – poručila je Grinfild.

Ona je ovo kazala danas na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) predstavio svoj najnoviji izvještaj o našoj zemlji.

- Posvećeni smo tome da je BiH demokratska i nezavisna država sa teritorijalnim integritetom. Sada je vrijeme za obnovljeni fokus i akciju s ciljem ispunjavanja ovih planova. Kao prvo i najvažnije je borba protiv korupcije koja prijeti vladavini zakona u BiH - istaknula je.

Dodala je da je jedan od prioriteta BiH borba protiv korupcije.

- Rezultat te korupcije je da zemlja gubi talentirane mlade ljude koji idu u zemlje gdje imaju veće šanse – istakla je Tomas-Grinfild.


EU standardi

Prema njenim riječima, nakon korupcije, druga najveća prepreka za napredak su političari "koji se fokusiraju na etnonacionalističke ciljeve".

Kako je kazala, vrijeme je da se BiH približi EU standardima.

- Slažemo se sa Valentinom Inckom da bi se Federalna vlada trebala oformiti bez ikakvog odlaganja - poruka je ambasadorice SAD u UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.