DIREKTOR BH-GASA

Salkić: "Energoinvest" provodi pravno nasilje, ne žele dostaviti fakturu "Gazproma"

"Energoinvest" i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstvovao preuzimanje potrošača "BH-Gasa", kaže Salkić

SalkiĆ: "BH-Gas" će u roku od 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od "Energoinvesta" izmiriti obaveze. Arhiv

A. J.

6.5.2021

Nakon što su iz "Energoinvesta" jučer najavili da će zbog neplaćanja računa u petak biti obustavljena isporuka plina u našoj zemlji, jutros su se saopćenjem oglasili iz kompanije "BH-Gas".

Navode da saopćenje "Energoinvesta" ne odgovara istini i potpuno dezavuiše javnost.


- "BH-Gas" će u roku od 30 sekundi nakon prijema ruske fakture od "Energoinvesta" izmiriti obaveze prema "Gazprom Exportu" i time će biti otklonjene bilo kakve prijetnje za redovno snabdijevanje potrošača prirodnim gasom. Jedina neplaćena faktura je za mart i ona je dospjela na plaćanje prije 5 dana - navode iz BH-Gasa.



Poznati centri moći

Dodaju kako "Energoinvest" svjesno zanemaruje činjenicu da je "BH-Gas" predložio i prijelazno rješenje koje je "Energoinvest" odbio.


- "BH-Gas" dosljedno provodi politiku Vlade FBiH i "Energoinvest" dezavuiše Vladu FBiH, što može imati negativne finansijske poljedice, u čemu "BH-Gas" ne želi ni slučajno učestvovati. "Energoinvest" ne želi dostaviti fakturu "Gazprom Exporta" i time onemogućava "BH-Gas" da izvršava obaveze kako je izvršavao posljednje 23 godine. Ovo je pravno nasilje koje provodi "Energoinvest" i ovim želi dovesti u talačku krizu građane i privredu FBiH kako bi izdejstvovao preuzimanje potrošača "BH-Gasa" i time doveo "BH-Gas" u situaciju da ne može realizovati strateške projekte FBiH, a posebno Južnu interkonekciju. "Energoinvest" želi da Turski tok bude jedini pravac snabdijevanja, a ruski gas jedini gas koji će FBiH kupovati, a za tu realizaciju Južna interkonekcija postaje smetnja - navode oni.


Navodi kako su mjesecima upozoravali da će scenario prelaska na Turski tok biti upravo ovakav i da će "Energoinvest" samoinicijativnim prelaskom na taj pravac ostaviti sve ugovore sa pravca Beregovo.


- Sada imamo situaciju da su mađarski transporter FGSZ i srbijanski transporter "Transportgas Srbija" dostavili opomene za plaćanje transportnih troškova i to za ugovore koje je "Energoinvest" treba raskinuti. "Energoinvest" i pojedinci, iz nama poznatih centara moći, prisiljavaju "BH-Gas" da čini nešto što niti jednim dokumentom nije propisano i jasno im je saopćeno da takav vid pritiska neće proći, a "BH-Gas" će fakturu "Gazpromu" izmiriti za 30 sekundi samo da "Energoinvest" dostaviti tu fakturu, ali ne žele - navodi se.




Pozadina pritiska

Nastavljaju kako "BH-Gas" nikad nije zaustavljao plaćanja prema "Gazpromu" niti su se ta plaćanja dovodila u pitanje, ali mi ne možemo platiti ako "Energoinvest" ne želi da dostavi "Gazpromovu" fakturu kako je to rađeno 23 godine.


- Žele da "BH-Gas" postupa protivno zakonskim propisima i da se odrekne svih razvojnih projekata koje znače diversifikaciju izvora snabdijevanja. "BH-Gas" moli sve institucije za sprovedbu zakona da se uključe u ovaj problem jer je na djelu pravno nasilje koje je prouzrokovano samoinicijativnim prelaskom "Energoinvesta" na Turski tok i to protivno odukama da obje kompanije ostanu na pravcu snabdijevanja Beregovo - BiH i to do 2023. godine. "BH-Gas" posjeduje svu dokumentaciju po osnovu pritisaka na ovu kompaniju kao i ostale dokaze na kojim se vide osobe koje su u pozadini ovog pritiska - navodi se u saopćenju "BH-Gasa" koje potpisuje direktor Jasmin Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.