ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Antihrvatska histerija u Srbiji je nepotrebna

Grlić Radman je u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tokom posjeta 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika

Fena

Grlić Radman: Govorio o povećanju broja vojnika

Foto: Fena


Antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije je nepotrebna, a njen generator je prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj, rekao je u petak tijekom posjeta Podgorici hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je odgovarao na pitanje novinara da prokomentira stajalište srbijanskih dužnosnika, koji su nakon što je Grlić Radman u Prištini rekao da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR-a, ustvrdili, između ostalog, kako bi šef hrvatske diplomacije volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

Grlić Radman je u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tokom posjeta 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika što Hrvatska kao odgovorna članica NATO saveza ima pravo, istaknuvši da ne zna "zašto bi bilo ko sa strane bio pogođen tom izjavom".

-Ta nekakva antihrvatska histerija koja se pojavljuje iz Srbije, je nepotrebna…Možda je generator svih tih pitanja prikrivanje pasivnosti srbijanske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj - rekao je Grlić Radman.

On je pojasnio da je Hrvatska kao odgovorna članica EU usvojila sve europske vrijednosti pa Srbi u Hrvatskoj imaju tri fiksna mjesta u Saboru, što temelj ima u ugovoru iz 2004. godine, koji srbijanska strana, kako je rekao, ne poštuje.

Također, Grlić Radman je rekao da se u Srbiji donose političke odluke čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji stvaranjem takozvanog bunjevačkog jezika, "a znamo da su Bunjevci etnička skupina hrvatskog naroda", prenosi Hina.

Više o temi Gordan Grlić Radman

NA VRH

Podijeli članak na