STRUČNJACI

Dr. Zehra Dizdarević objasnila kako razlikovati COVID infekciju od alergije

Vakcina je najbolji lijek i prevencija, istakla je Dizdarević

Zehra Dizdarević. N1

Fu. M.

8.5.2021

Period je proljetnih alergija koje ponekad mogu biti uzbuna koja lažno upućuje na koronu.

- Dobar stručanjk može da razlikuje da li je u pitanju kovid infkekcija ili je alergija. Kod kovid infekcije nemamo tako izraženu rinoreju, odnosno curenje iz nosa, kao što imamo kod alergijskih manifestacija. Nemamo one osobine nekih promjena po koži, odnosno promjena koje mogu da idu sa alergijom. Ali zato imamo neku malaksalost, bolove u mišićima, ali ta malaksalost i bolovi u mišićima također idu i sa gripoznim stanje i sa pregladnim stanjem i alergijama. Kod kovida ide sa jakom malaksalošću, jakim bolovima u mišićima - izjavila je pulmolog Zehra Dizdarević za N1.

Kovid infekcija je nešto sasvim drugo, nešto novo u što smo se upetljali i o čemu čitav svijet ne zna dovoljno, naglasila je Dizdarević.

- Vakcina je najbolji lijek i prevencija. Ima nekoliko vrsta vakcina, nije nijedna loša i uzeti koju dobiješ i koja ti bude namijenjena. Znate šta kovid radi? Nema šta ne radi. Kako uđe, prvo stvara kolonizaciju virusa. Ta se kolonizacija nalazi na traheji i disajnim putevima. Tu mu se ne sviđa, pozitivan je, ali nemajoš nikakvih reakcija. On ide i traži novu stanicu. On opstane samo na živoj stanici, na mrtvoj nikako i prodire do disajnih puteva, do najudaljenijih. Koronavirus traži najljepši dio pluća. Razara plućno tkivo, alveole, disajne puteve. Razara pluća - kazala je Dizdarević.Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.