NEISTINITE TVRDNJE

Sindikat policije KS: Damir Nikšić nanosi štetu policajcima

Veliki broj policijskih službenika, ali i građana nam se obratio sa negodovanjem, nevjerujući da jedan zastupnik zakonodavnog tijela u KS može ispoljiti toliki stepen mržnje prema policajcima, saopćili su

A. K.

10.5.2021

Sindikat policije KS reagirao je na devetominutni video zastupnika Nikšića. Ilustracija

Iz Sindikata policije Kantona Sarajevo poručuju da su nerijetko policijski službenici izloženi omlaovažavanjima, ometanjima i napadima koji za posljedicu imaju i gubitak života i zdravlja. Ipak, oni kontinuirano rade na osiguranju lične i imovinske sigurnosti građana. U saopćenju za javnost su reagirali na video koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo objavio na Facebook profilu, a u kojem je, kako navode, iznio niz neistina.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

 - U posljednjem vremenskom periodu primjetni su pritisci na rad policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, od kojih su ogromna većina članovi Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji se najčešće ogledaju u davanju intervjua i neprimjerenih komentara u medijima, putem interneta i drugih sredstava elektronske komunikacije.

Policijska profesija je jedna od najsloženijih i najtežih, ali je jednako i plemenita. Istu obavljaju policijski službenici u izuzetno složenim okolnostima novonastale situacije, jer pored velikog broja redovnih policijskih aktivnosti, ulažu se izuzetni napori, obavljanja niz konkretnih zadataka i daje veliki doprinos po pitanju epidemiološke sutuacije i migrantske krize nebrojeno puta dokazujući da se radi o časnim i odgovornim profesionalcima.

Nerijetko su policijski službenici izloženi omalovažavanjima, ometanjima i napadima koji za posljedicu imaju i gubitak života i zdravlja.


Neprimjereni izrazi

I pored toga, policijski službenici kontinuirano rade na osiguranju lične i imovinske sigurnosti građana na području Kantona Sarajevo, zbog čega smatramo da naši policijski zaslužuju poštovanje kako građana, tako i javnih ličnosti, posebno izabranih zvaničnika.

Tako je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, Damir Nikšić, putem fejsbuka sačinio devetominutni video, a koji je naknadno prenesen od strane nekih medijskih portala.

Tom prilikom imenovani je iznio niz neistina i uvredljivih riječi na račun policijskih službenika kao što su: „drot“, „murija“ i sl. Zaprepastila nas je činjenica koliku količinu netrpeljivosti i nepoštovanja ispoljava prema policijskoj profesiji uopće, a naročito činjenica da je jedan zvanični izabrani zastupnik Skupštine Kantona Sarajevo javno pozivao lica sklona vršenju krivičnih djela da tokom dana vikenda dođu i vrše krivična djela, koristeći pritom riječi: „krasti“, „bunariti“, „zgazit“, „pljačkati“ i sl. pritom izgovarajući podrugljiv izraz „Pažnja, pažnja“.

Primjetno je da je i u ranijem periodu koristio slične neprimjerene izraze koji se odnosi na policijsku profesiju.


Kršenje Poslovnika

Veliki broj policijskih službenika, ali i građana nam se obratio sa negodovanjem, nevjerujući da jedan zastupnik zakonodavnog tijela u Kantonu Sarajevo može ispoljiti toliki stepen mržnje prema policajcima i policijskoj profesiji uopće.

Smatramo da je usljed navedenog nanesena ogromna šteta kako policijskom organu u Kantonu Sarajevo, tako i svim policijskim službenicima. Ovakve i slične neprimjerene izjave potkopavaju napore policijskih službenika koji već dugi niz godina putem realizacije niza projekata „rada policije u zajednici“, rade na izgradnji međusobnog povjerenja i ugleda kod naših građana.

Podsjećamo da su izabrani zvaničnici odgovorni prema svim građanima za vrijeme svog mandata.

Navedenim postupcima imenovani prekršio Poslovnik o radu Skupštine Kantona Sarajevo, a naročito niz odredbi Etičkog kodeksa poslanika/zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, usljed čega je ugrozio integritet i ugled Skupštine Kantona Sarajevo i njenih zastupnika.

Tražimo od Skupštine Kantona Sarajevo da neposredno ili putem svojih nadležnih tijela preduzme aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja i odgovornosti povodom neprimjerenog ponašanja zastupnika Damira Nikšića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.