VIŠEGRAD

Prvi bajram-namaz nakon rata u obnovljenoj džamiji u Orahovcima

Vi ste ovdje primjer da vjernici koji imaju zajednički cilj i kada je svaki pojedinac uključen u ostvarenje tog cilja, rezultat se može postići, poručio je ef. Pitić

A. Bajramović

U znak zahvalnosti za sve što su učinili kako bi dovršili obnovu svoje male džamije, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić odlučio je da ovog Bajrama centralna svečanost bude organizirana u selu Orahovci kod Višegrada. U prisustvu nekoliko desetina vjernika on je održao bajramsku hutbu u kojoj je poručio da primjer džematlija iz Orahovaca treba poslužiti svima u BiH, te da zajedništvo danas treba biti iznad svega.

- Vi ste ovdje primjer da vjernici koji imaju zajednički cilj i kada je svaki pojedinac uključen u ostvarenje tog cilja, rezultat se može postići – poručio je Pitić.

Džamija u Orahovcima proklanjana je 7. maja, na Dan džamija.

U njenoj obnovi najvećim dijelom učestvovali su ljudi sa ovog prostora, koji su danas rasuti širom BiH i svijeta. Osim džamije, izgrađen je i rezervoar za vodu na koji se mogu priključiti i povratnici, obnovljena je i trafo-stanica pa je osiguran i priključak na struju, sanirano je i 3,7 kilometara lokalnog puta i očekuje se i njegovo asfaltiranje, a izgrađen je i dio javne rasvjete, te obnovljena imamska kuća koju će moći koristiti i povratnici tokom obnove svojih domova.

U Orahovcima i okolnim selima danas živi pedesetak od oko 400 prijeratnih stanovnika, a graditelji džamije vjeruju u intenzivniji povratak i češće posjete prognanih svome zavičaju.

NA VRH

Podijeli članak na