VRATIO SE IZ AMERIKE

Gračanlija Arif Pindžić ima magiju u rukama: Pogledajte kakva čuda pravi

Od stiropora, strpljivim radom i mirne ruke, izrađuje makete džamija, sahat-kula, mostova, kuća...

Piše: H. Čalić

3.6.2021

Gračanlija u svojoj radionici. H. Čalić

Arif Pindžić (67) nakon penzionisanja i povratka iz daleke Amerike u rodnu Gračanicu posvetio se izradi maketa. Od stiropora, strpljivim radom i mirne ruke, izrađuje makete džamija, sahat-kula, mostova, kuća… Rado ih pokazuje prijateljima, ponešto pokloni, a nešto i proda.

Stare fotografije


- U ovome sam našao sebe, svoj mir. Izrada maketa me ispunjava. Već planiram početi izrađivati makete od bakarnog lima, u tome imam iskustva jer sam radio kao limar, pa od drveta, stakla, kamena. Na ovaj način vraćam historiju u današnje vrijeme. Vraćam sjećanje - kazao je Pindžić.


Pindžić: Nešto proda, a nešto pokloni. H. Čalić

Dodaje kako od prijatelja dobiva stare fotografije koje će mu pomoći da uradi maketu kao da je original. Želja mu je da njegove makete nađu mjesto prije svega u domovima njegovih Gračanlija, ali i širom svijeta. Također je kazao da je zbog ljubavi prema domovini napustio daleku Ameriku.

Pindžić govori kako je sa suprugom otišao u Ameriku, ne znajući ni kuda ide ni šta će raditi, niti je znao jezik.    


Dočekao penziju

- E, tako je baš bilo. U Njujorku na aerodromu smo izgubili tri putne torbe, ali su ipak došle do nas. U džepu sam imao svega 50 tadašnjih njemačkih maraka. Tri godine sam radio na baušteli, „krao“ kanat od ljudi, pa otvorio svoju firmu. Vozio sam i autobus s đacima, sve dok nisam stekao uvjete za penziju i vratio se u Gračanicu - rekao je Pindžić.

Želja, dodaje Pindžić, za povratkom u BiH je bila velika te ističe kako je jedva čekao da ode u penziju i vrati se u svoju Gračanicu.

- Čim sam dobio papire za penziju, tada smo supruga Jelena i ja donijeli odluku - povratak u BiH, u svoju Gračanicu. Djeca i četvero unučadi su ostali u Americi. Htjeli su ove godine doći u Bosnu, ali im ne dade korona - istakao je Pindžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.