GODIŠNJICA

Dan civilnih žrtava rata u Gračanici: Nastradali ne smiju biti zaboravljeni

Od 1992. do 1995. ubijeno 170 civila

Piše: H. Č.

16.5.2021

Položeno cvijeće i odata počast. AVAZ

U prisustvu članova porodica civilnih žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, članova boračkih organizacija, predstavnika Grada Gračanice i Medžlisa IZ, jučer je obilježen Dan civilnih žrtava.




170 poginulih civila

Na spomen-obilježje Bijela polja položeno je cvijeće te je odata počast za oko 170 poginulih civila u periodu od 1992. do 1995. godine na području Gračanice i okolinih naselja.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanice Nihad Krajinović i glavni imam MIZ-a Gračanica Smajo ef. Mustafić kazali su da se žrtve ne smiju zaboraviti. Nakon gradonačelnika Nusreta Helića, članovi porodice Adema Mustabašića položili su cvijeće i proučili Fatihu.

Svirepo ubistvo

Adem je 15. maja 1992. godine, prema naredbi Općinskog štaba CZ Gračanica, s grupom sugrađana radio na izgradnji alternativnog puta za selo Piskavica. Predvečer je na to mjesto stigla grupa komšija Srba iz Varoši, a jedan od njih je rafalom iz puškomitraljeza ubio Mustabašića. Za ovo svirepo ubistvo niko nije odgovarao.

Odata je počast i najmlađoj civilnoj žrtvi rata, djevojčici Ivani Đorđević, koju je granata ispaljena s Ozrena usmrtila pred kućom dok se igrala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.