SAMIT BRDO-BRIJUNI

Šta piše u Deklaraciji koju su danas usvojili lideri država zapadnog Balkana

Proces Brdo-Brijuni je povećao svjesnost država članica EU i institucija o značaju bržeg proširenja na zemlje zapadnog Balkana

E. Halimić

Učesnici Procesa Brdo-Brijuni usvojili su Deklaraciju

Foto: Predsjedništvo BiH


Učesnici Procesa Brdo-Brijuni usvojili su Deklaraciju kojom potvrđuju značaj saradnje i dobrosusjedskih odnosa na zapadnom Balkanu.

Također, pozivaju Evropsku uniju da ubrza prijem svih zemalja Zapadnog Balkana u svoju zajednicu.

- Proces Brdo-Brijuni je povećao svjesnost država članica EU i institucija o značaju bržeg proširenja na zemlje zapadnog Balkana. Istaknuta je potreba da se oporavak od posljedica pandemije koristi kao šansa za zelenu i digitalnu tranziciju koja će voditi ka održivom razvoju, nudeći šanse mladim generacijama - navodi se u Deklaraciji.

Ekonomski i investicioni plan EU

Pozdravili su usvajanje Ekonomskog i investiconog plana EU za zapadni Balkan od oktobra 2020. godine i činjenicu da je on praćen značajnim finansijskim sredstavima.

- Kao dio Evrope, Zapadni Balkan ima pravo i odgovornost da bude u korak sa razvojem članice EU koliko god je moguće. Mi lideri Procesa Brdo-Brijuni zalažemo se za zajedničku viziju Evrope, cjelovite, slobodne i u miru. Podvlačimo našu posvećenost miru i stabilnosti, uključujući dobre susjedske odnose - navode lideri.

Ističu kako je zapadni Balkan dio Evrope i ujedinjene Evrope nije okončano bez zapadnog Balkana. Članstvom u EU, granice između država članica postaju manje važne, a to omogućava širi prostor za koegzisetnciju pluralnosti i nacinalnih identiteta.

- Ponovo potvrđujemo potrebu da se uzmu u obzir nestale osobe tokom konflikta na teritoriji bivše Jugoslavije i potrebu da se istraži pod kojim oklonostima su nestali, njihove napadače dovesti pred lice pravde, što će doprinijeti pomirenju, miru i stabilnosti”, navodi se Deklaraciji.

Navodi se kako je proširenje EU na regiju zapadnog Balkana od političkog, sigurnosnog i ekonomskog interesa za EU, geopolitička potreba i najvažniji politički preduvjet za stabilnu, prosperitetnu i održivu budućnost Evrope.

Važnost bezviznog režima

- EU bi se aktivnije trebala uključiti u zapadni Balkan i ohrabriti zemlje da ispune uvjete za članstvo što prije. Svaki partner je svjestan da mora usvojiti i impelementirati potrebne reforme, pogotovo na pravnom polju, demokratizaciji i ekonomiji Kapacitet EU je dovoljan da primi Zapadni Balkan kao nove članice - naveli su.

Naglasili su važnost bezviznog režima za Prištinu ze pozvali EU da što hitnije otvori i okonča pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom za prijem u EU.

Na kraju Deklaracije, pozdravljena je namjera Slovenija da održi Samit EU-Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja EU.

Više o temi Brdo Brijuni

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na