SAMIT U ENGLESKOJ

Velika Britanija objavila deklaraciju o umjetnoj inteligenciji: Potpisalo je blizu 30 zemalja, radi se o sigurnosti

Britanija je vlade, akademsku zajednicu i kompanije koje rade na umjetnoj inteligenciji okupila na samitu

Sunak: Sastanak bio njegova zamisao. AP

N. H.

1.11.2023

Velika Britanija je objavila Deklaraciju iz Blečlija, dogovorenu sa zemljama poput SAD-a i Kine, kako bi potakli globalne napore za saradnju na sigurnosti umjetne inteligencije. 

Deklaracija, koju potpisuje ukupno 28 zemalja, objavljena je na dan otvaranja samita o umjetnoj inteligenciji u Belčli Parku, u centralnoj Engleskoj. 

- Deklaracijom se ispunjavaju ključni ciljevi summita u uspostavljanju zajedničkog dogovora i odgovornosti o rizicima, prilikama i nastavku procesa međunarodne saradnje na sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije, posebno kroz veću naučnu saradnju - navela je Britanija u zasebnoj izjavi uz deklaraciju.

Britanija je vlade, akademsku zajednicu i kompanije koje rade na umjetnoj inteligenciji okupila na samitu "AI Safety", kako bi raspravljali o tome kako obuzdati rizike ove tehnologije, te da li je moguće to uopće.

Sastanak je bio zamisao premijera Rišija Sunaka (Rishi), koji želi da Britanija postane posrednik između ekonomskih blokova SAD-a, Kine i EU.  

Na popisu 100 gostiju su svjetske vođe, tehnološki lideri poput Ilona Maska (Elon Musk) i šefa ChatGPT-ja Sama Altmana te akademici. Okupljaju se u srijedu i četvrtak u Blečli Parku, domu britanskih razbijača šifri u Drugom svjetskom ratu.

O čemu se radi 

Usvojena deklaracija poziva na transparentnost i odgovornost aktera koji razvijaju najnapredniju AI tehnologiju u njihovim planovima za mjerenje, nadzor i ublažavanje potencijalno štetnih sposobnosti. 

Postavila je dvosmjernu agendu koja je usmjerena na prepoznavanje rizika od zajedničkog interesa i izgradnju naučnog razumijevanja istih, kao i na zajedničke politike za ublažavanje rizika.

- To uključuje, uz povećanu transparentnost privatnih aktera koji razvijaju sposobnosti umjetne inteligencije, odgovarajuća mjerila procjene, alate za testiranje sigurnosti i razvoj relevantnih sposobnosti javnog sektora i znanstvenog istraživanja - navodi se u deklaraciji.

Sumnja u plan

Britanski kralj Čarls treći (Charles III) rekao je danas da međunarodna zajednica mora odgovoriti na rizike umjetne inteligencije s osjećajem hitnosti i jedinstva, kao i u slučaju klimatskih promjena. 

- Tako se međunarodna zajednica nastojala uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama, osvijetliti put do nultih emisija i zaštititi budućnost našeg planeta - rekao je kralj u videoporuci prikazanoj na summitu o umjetnoj inteligenciji, pa nastavio:

- Moramo na sličan način odgovoriti na rizike koje predstavlja umjetna inteligencija, s osjećajem hitnosti, jedinstva i kolektivne snage.

Skeptici se pitaju koliki utjecaj Britanija uopće može imati kad SAD, G7 i Europska unija nastoje progurati druge inicijative, od kojih su neke već napredovale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.