PODRŽALI INICIJATIVU

Vlada FBiH: Zaduživanje kod IBRD-a za 63,7 miliona eura

Prihvaćena je i informacija o ovom kreditu kao osnova za vođenje pregovora

Vlada FBiH. Fena

A. K.

20.5.2021

Vlada FBiH je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta unaprjeđenja zdravstvene zaštite u FBiH, u iznosu od oko 63,7 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu, a konačni prijenos sredstava između entiteta bit će utvrđen prije ili tokom pregovora.

Prihvaćena je i informacija o ovom kreditu kao osnova za vođenje pregovora.

Cilj ovog projekta je, kako je saopćeno iz Vlade FBiH, unaprjeđenje kvaliteta zdravstvenih usluga, kao i financijskog stanja zdravstvenih sistema u FBiH, uz efektivnije upravljanje. On omogućava dalje uvođenje informacionih i komunikacionih tehnologija u zdravstvo, sprječava neopravdani rast troškova zdravstvene zaštite uz održavanje kvaliteta medicinskih usluga.


Izmjene i dopune dva zakona

Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH, na usvajanje po skraćenoj proceduri, uputila prijedloge izmjena i/ili dopuna dva federalna zakona.

Primarni cilj izmjena i dopuna Zakona o Poreznoj upravi FBiH je usaglašavanje njegovih normi sa Zakonom o unutarnjem platnom prometu, Zakona o prekršajima i Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Vlada FBiH je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o poljoprivredi. Glavne izmjene odnose se na član 5. Zakona, koji se u potpunosti mijenja radi usaglašavanja sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH i Uredbom o izradi strateških dokumenata u FBiH. Umjesto dosadašnjeg naziva "Srednjoročna strategija razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH" koristi se naziv "Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH". Ovim članom se, također propisuje način izrade strategije u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju, a ona se donosi na period od sedam, umjesto na dosadašnjih pet godina. To se podudara s ciklusom planiranja Evropske unije, odnosno s periodom važenja Strategije razvoja Federacije BiH.

Urbani krajolik Mostara

Vlada FBiH je donijela Odluku o pristupanju izradi regulacionog plana historijskog urbanog krajolika Mostara, koji će biti donesen za desetogodišnji period, uz mogućnost da ga, na prijedlog Vlade, svojom odlukom produži Parlament FBiH.

Rok za izradu ovog plana je 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, a u svim fazama izrade obaveza je uključiti zainteresovanu i širu javnost.

U saopćenju se davodi da će Federalno ministarstvo prostornog uređenja formirati savjet plana koji će činiti njegovi, kao i predstavnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara, Agencije Stari grad Mostar, te druge stručne osobe.

Do donošenja regulacionog plana, zabranjeno je izvođenje svih intervencija u prostoru osim onih koji su u skladu sa Odlukom i za koje Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da pozitivno mišljenje.

Izrada Plana za Vjeternicu

Nakon što se upoznala sa informacijom o potrebi finansiranja izrade Plana upravljanja za zaštićeni pejzaž Vjetrenica - Popovo polje, Vlada FBiH je zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH da, po hitnom postupku, financira njegovu izradu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će Fondu dostaviti projektni zadatak Plana s ponudom i prijedlogom izvršioca, te će pratiti realizaciju izrade.

Inače, Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je 26.2.2021. godine donijela Zakon o proglašenju Zaštićenog pejzaža Vjetrenica - Popovo polje, površine od 4.710,17 hektara.

Tri stečajna postupka

Federalna vlada danas je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da pokrene aktivnosti potrebne za održavanje Skupštine privrednog društva Energoinvest-Comet d.d. Sarajevo, te sačini Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za imenovanje Nadzornog odbora i v.d. direktora gospodarskog društva, a s ciljem stvaranja pretpostavki za pokretanje stečajnog postupka.

Također, Vlada je Upravu KTK Visoko d.d. Visoko zadužila da nadležnom sudu podnese pisani prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Danas je Vlada zaključila da će iz Budžeta FBiH za 2021. godinu odobriti 50.000 KM za pokretanje stečajnog postupka u Fabrici duhana Mostar d.d. Mostar, te za realizaciju eventualno i drugih aktivnosti pred sudskim i drugim organima. Zaduženo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za Vladu pripremi prijedloge akata potrebnih za sazivanje skupštine društva.

Memorandum sa UNDP-em

Ocijenjeno je da nema primjedbi, prijedloga i sugestija na Prijedlog memoranduma o razumijevanju s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), te je dala pozitivno mišljenje na ovaj tekst, te za njegovo potpisivanje ovlastila premijera FBiH.

Svrha Memoranduma je da odredi okvir i olakša saradnju potpisnica u područjima od zajedničkog interesa, ne ograničavajući pri tome saradnju s drugim akterima. Saradnja se odnosi na područja održivog i inkluzivnog razvoja, demokratske uprave i pružanja javnih usluga s ljudima u fokusu, te socijalnu koheziju.

UNDP u mnogim aspektima služi kao operativni organ Ujedinjenih naroda na nivou države i sarađuje s partnerima u brojnim zemljama na promoviranju održivog razvoja.

Ostale odluke i zaključci

Federalna vlada je dala saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2021. godinu, shodno članu 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 3,1 posto, te bi njegova vrijednost trebala da iznosi 15,61 KM.

Privrednom društvu Operator - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo Vlada FBiH je dala saglasnost da, u skladu sa Odlukom o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu takse za upostavu rezervi naftnih derivata za period 2019-2021. godina, od ukupno neutrošenih sredstava takse za 2019. godinu iznos od 212.212,62 KM rasporedi na poziciji troškova rada.

Vlada je dala saglasnost na Plan poslovanja JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo za 2021. godinu.

Danas je verifikovan pročišćeni tekst Odluke o izradi, sadržaju i primjeni šumskogospodarskih osnova, koji je utvrdio Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije.

Vlada je Poreznoj upravi FBiH dala na korištenje bez naknade glavni objekat „Vile Braun” u Sarajevo, površine 890 m2.

Danas su usvojeni informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji kreditnih sredstava plasiranih putem Union banke d d. Sarajevo, te izvještaj ove banke o portfoliju komisionih kredita Federalnog ministarstva za period 2017-2020. godina. Vlada FBiH, zaključeno je, podržava dalji razvoj Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i preporučuje drugim institucijama ovakav ili sličan model kreditiranja.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o radu stanica tehničkog pregleda vozila i dala punu podršku provođenju aktivnostima u ovoj oblasti. Vlada smatra da se nisu stekli uslovi za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, odnosno da se u toku postupka registracije vozila priznaju tehnički pregledi bez obzira na to gdje su u BiH sačinjeni. Federalna vlada upućuje poziv Vijeću ministara BiH i nadležnom ministarstvu BiH da organizuje međuentitetski sastanak na kojem će biti riješeno ovo pitanje.

Danas je usvojena informacija o projektu „Podrška vladama u BiH u strateškoj komunikaciji u pogledu ključnih reformskih mjera u sklopu Reformske agende” koju je pripremio Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću. Ovaj ured je zadužen da preuzme upravljanje web i mobilnom aplikacijom Međuinstitucionalna mreža komunikatora (MIMK) kreirane za nivo vlasti u FBiH.


Usvojeni izvještaji

Prihvaćen je izvještaj o radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH za 2020. godinu, te usvojila konsolidovani izvještaj interne revizije u javnom sektoru u FBiH za 2020. godinu.

Vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH za 2020. godinu, koje će uputiti Parlamentu FBiH radi razmatranja i konačnog usvajanja.

Također su usvojeni izvještaji o radu nadzornih odbora Union banke d.d. Sarajevo (za prvi kvartal 2021. godine), RMU Banovići d.d. Banovići (za period 15.2.2021.-22.2.2021. godine), JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo (za četvrti kvartal 2020. godine), JP Elektroprivreda HZ-HB d.d. Mostar (za period od 10. do 12. mjeseca 2020. godine), Konfekcije Borac d.d. Travnik (za period 1.10.-31.12.2020. godine), TRZ Hadžići d.d. (za period 27.10.2020.-27.2.2021. godine), BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik (za periode 30.4.2020.-30.7.2020. godine i 19.10.2020. - 31.12.2020. godine), Hrvatske pošte d.o.o. Mostar i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar (oba za period 1.1.-31.3.2021. godine).


Kadrovska rješenja

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Skupštini privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići za razrješenje vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora, zbog isteka perioda na koji je imenovan. Data je i prethodna saglasnost za imenovanje Amira Brigića za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora ovog privrednog društva, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.

Federalna vlada dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Feroelektra d.d. Sarajevo za razrješenje direktora ovog privrednog društva, zbog isteka mandata. Također, data je prethodna saglasnost za imenovanju Senada Smajića za vršioca dužnosti direktora, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Izmjenom postojećeg Rješenja, za člana Komisije za Program javnih investicija Federacije BiH je imenovan Damir Morić.

Vlada FBiH donijela je Rješenje o formiranju Interresorne radne grupe za saradnju sa iseljeništvom s ciljem adresiranja prioritetnih mjera i oblasti u kontekstu iseljeništva u FBiH, u sastavu Sead Kopić (predsjednik), Sead Lisak, Munevera Bećirović, Ajša Softić, Asim Pandžić, Eldara Šoše, Toni Čuljak, Zdenko Perić i Tomislav Lukić (članovi), te Mersida Haverić (koordinator). Zadatak ove radne grupe je da kontinuirano poduzima aktivnosti na provedbi strateških ciljeva i mjera iz Akcionog plana za realizaciju Strategije saradnje sa iseljeništvom FBiH za period 2020-2024. godina.

Danas je imenovan Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima FBiH u sastavu Irhan Džambić (koordinator), Elvira Kurešepi (zamjenik koordinatora), Suada Salkić, Irenko Matijević, Emira Dizdarević, Olivera Tadić, Goran Jurčić, Arben Murtezić i Amela Efendić (članovi).

Federalna vlada je dala prethodne saglasnosti za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatske pošte d.o.o. Mostar, zbog okončanja konkursne procedure, kao i da na ove dužnosti, na period od četiri godine, budu imenovani Snježana Zelenika, Nerma Čolaković - Prguda, Zoran Landeka, Mirjana Bošnjak, Silvija Brčić i Dijana Pejić.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni su Jadranko Puljić (Sarajevoputevi d.d. Sarajevo), Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo), Stipo Buljan (UNIS-Group d.o.o. Sarajevo) i Halko Balavac (BH Gas d.o.o. Sarajevo).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.