TUŽILAŠTVO BIH

Veterinarski inspektori sporazumno priznali krivicu za primanje dara

Kao inspektori Ureda za veterinarstvo BiH, pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog porijekla u BiH

Tužilaštvo BiH: Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih. Arhiv

A. J.

20.5.2021

Optuženi uposlenici Ureda za veterinarstvo BiH, Indira Dajić-Hukić (54) i Mladen Mijić (62), u prisustvu svojih advokata, u potpunosti su sporazumno priznali krivicu za krivična djela korupcije odnosno primanje dara ili drugih oblika koristi.


Oni su bili uposleni kao veterinarski inspektori zaduženi za kontrolu uvoza namirnica životinjskog porijekla na graničnom prijelazu na ulazu u BiH, a priznali su krivicu za primanje dara ili drugih oblika koristi, kako bi pogodovali određenim pravnim ili fizičkim osobama, prilikom procedure uvoza namirnica životinjskog porijekla u BiH.

Tužilaštvo BiH je za Dajić-Hukić predložilo kaznu zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optužena u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, novčanu kazna u iznosu od 6.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz krivičnog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabranu vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih pet godina.

Za Mladena Mijića predložena je kazna zatvora od jedne godine, koja se neće izvršiti ako optuženi u periodu od dvije godine ne počini novo krivično djelo, novčana kazna u iznosu od 7.000 KM, oduzimanje nezakonite imovinske koristi iz kriivčnog djela obuhvaćenog optužnicom, te zabrana vršenja poziva, djelatnosti li dužnosti veterinarskog inspektora u Uredu za veterinarstvo BiH, u periodu od narednih 5 godina.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenim kaznenim djelima.

Sporazumnim priznanjem, optuženi se odriču prava na suđenje i prava na žalbu na presudu, koju im na temelju sporazuma izrekne Sud BiH.

S obzirom na to da je treći optuženik u ovom predmetu, ranije sporazumno priznao krivicu, na ovaj način predmet se u potpunosti okončava.

Sud BiH, nakon razmatranja, prihvatio je navedena sporazumna priznanja krivnje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.