SARAJEVO

Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Na dnevnom redu ponovo šest zakona koji su već usvojeni

Zastupnik Samer Rešidat kazao je da je tačno da je Predstavnički dom usvojio zakone koji se danas nalaze na dnevnom redu

Sjednica se održava u hotelu Hills na Ilidži. Fena

Piše: E. H.

26.5.2021

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nastavljena je raspravom o dnevnom redu. 

Naime, zastupnici su danas trebali raspravljati o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o nasljeđivanju u FBiH, Prijedlogu Zakona o izmjeni Porodičnog zakona FBiH, Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o stvarnim pravima i Prijedlogu Zakona o izmjeni Zakona o zemljišnim knjigama FBiH.


Dom naroda

Zastupnik Damir Mašić kazao je da je šest zakona koji se danas nalaze na dnevnom redu već usvoji još 2019. godine.

- Oni su usvojeni, ali su zapeli u procedurama Doma naroda FBiH. Mislim da ne bi bilo po Poslovniku da mi o tome razgovaramo. ne može Vlada FBiH poveći zakon sa Doma. Tražimo da se ovih šest zakona skine sa dnevnog reda i da se sačeka procedura u Domu naroda. Posljednjih dana svi smo svjedoci pritiska, linča kad su u pitanju novinari, nezavisni intelektualni. Radi se i o Senadu Hadžifejzoviću, Draganu Bursaću, Tanji Topić. Smatramo da bi bilo dobro da se osudi pritisak i napad na one koji obavljaju svoj posao – poručio je Mašić.

Zastupnik Samer Rešidat kazao je da je tačno da je Predstavnički dom usvojio zakone koji se danas nalaze na dnevnom redu.

- Mi smo to uradili i poslali na Dom naroda, a oni još to nisu uradili. Mi sad ovdje kršimo zakletvu i ponovo razmatramo nešto što smo usvojili po odluci Ustavnog suda. Sljedeći zadatak je na Domu naroda. Dakle tražim da se ovih šest zakona skine sa dnevnog reda – istakao je Rešidat.


Zatvorena granica

Zastupnik Nihad Čolpa predložio je dopunu dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Parlament FBiH poziva Vijeće ministara BiH da hitno poduzme sve što je potrebno s ciljem otvaranja zatvorenih graničnih prijelaza s Hrvatskom – istakao je Čolpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.