SJEDNICE

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio izmjene Zakona o strancima

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su danas i dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Avaz

Fu. M.

27.5.2021

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izmjene Zakona o strancima kojima se predviđa bolji način regulacije migrantske krize u BiH, koja je veliki humanitarni, ali i sigurnosni izazov za sve zemlje pogođene tim pitanjem.

Cilj predloženih izmjena je da se putem generalne prevencije postigne efekt odvraćanja migranata od izvršenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja, kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u BiH.

Primjenom tog zakona trebala bi se olakšati deportacija i ubrzati procedure protjerivanja onih migranata koji čine krivična djela i teške prekršaje na teritoriji BiH i na taj način poslati jasna poruka da državni organi neće tolerirati takvo ponašanje.

- Dobili smo zakon koji omogućava stavljanje pod nadzor onih stranaca, migranata koji prodaju ili koriste droge i koji čine teška krivična djela i teže prekršaje javnog reda i mira - napisao je na Twitteru Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su danas i dopune Zakona o parničnom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.