ODLUKE

Ad hoc koalicija SDA - NiP bila protiv sjećanja na poznatog sportistu Gorana Čengića kojeg je ubio zloglasni Batko

Znači li potez kolega iz NiP-a napuštanje aktuelne većine, upitao je SDP-ov Dučić

Piše: A. Ovčina

28.5.2021

Goran Čengić. Arhiv

Sportska dvorana na Grbavici zvat će se Goran Čengić, a Sportsko-rekreativna zona u Velešićima dobit će naziv po Vinku Šamarliću.

Ovaj prijedlog načelnika općine Sarajevo Hasana Tanovića usvojen je sa 17 glasova na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća. Niko nije bio protiv, a tri vijećnika bila su suzdržana.

Burna rasprava

Usvajanju je prethodila burna rasprava, s obzirom na to da su vijećnici Naroda i pravde željeli da ova tačka bude skinuta s dnevnog reda te su kasnije i napustili sjednicu.

Podršku dnevnom redu dali su Arslan Dučić (SDP), Srđan Srdić i Sanela Halać (samostalni vijećnici), Edin Rovčanin i Adnan Zeković (SBB), što je bilo presudno da dvorana dobije ime po Čengiću i da se na taj način očuva sjećanje poznatog sportistu i velikog čovjeka.

Nedim Salihagić (NES) istakao je da je ispravljena nepravda iz prošlih saziva mandata OV Novo Sarajevo te je konačno dvorana na Grbavici dobila naziv po heroju Goranu Čengiću.

- Vrijeme je bilo da se stvari nazovu pravim imenom  - kazao je Salihagić.

Rovčanin (SBB) je istakao da ovo imenovanje znači veliki uspjeh i istinsko sjećanje na heroje.

Arslan Dučić zahvalio je kolegama iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, NES-a i samostalnim vijećnicima Srdić-Halać, koji su bili “za”.

Sportska dvorana na Grbavici. Avaz

Istinski heroji

Bio  je iznenađen potezom vijećnika NiP-a. Dučić je upitao na sjednici znači li to napuštanje aktuelne većine.

Inače, Goran Čengić bio je bh. rukometaš. Ubio ga je 14. juna 1992. godine Veselin Vlahović Batko nakon što je pokušao zaštiti svog komšiju, starog i bolesnog profesora Husniju Ćerimagića.

  Vinko Šamarlić bio je džudista. Početkom opsade Sarajeva imao je normu za odlazak na Olimpijske igre  u Barceloni. Dobio je i saglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama odbrane Sarajeva posveti pripremama za OI. Unatoč tome, Vinko odlučuje ostati sa suborcima iz Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH– Odred Bosna. Kao borac, poginuo je 9. juna 1992. godine.

Veliki pritisak

Srđan Srdić, samostalni vijećnik u OV, zahvalio je kolegama koji su ostali na sjednici iako su, kako je rekao, imali veliki pritisak.

- Ovo je dan kada smo upravo na neki način promijenili historiju, i to nepravednu historiju. Dana 27. jula 2017. godine učinjena je jedna velika nepravda. Tadašnji savez Vijeća i većina preimenovali su dvoranu na Grbavici u naziv Novo Sarajevo. Sadašnja struktura Općinskog vijeća, većina, ipak je odlučila da ide u drugom smjeru - kazao je Srdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.