20. IZDANJE

"Večernjakov pečat": Kandidati se takmiče u 15 kategorija za glavnu nagradu "Osobu godine"

Posebni ocjenjivački sud sa šireg popisa izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu

Manifestacija u Mostaru, Zagrebu i Sarajevu. Večernji list

Fu. M.

28.5.2021

Prestižna manifestacija, jubilarni 20. Večernjakov pečat, održava se večeras istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regiji.

Posebni ocjenjivački sud sa šireg popisa izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu. Kandidati su se natjecati u 15 kategorija za glavnu nagradu 'Osobu godine'.

Osoba godine u svijetu je Džo Bajden (Joe Biden), američki predsjednik.

Nagradu u njegovo ime je primio američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric).

- Velika mi je čast i zadovoljstvo prihvatiti ovu nagradu uime predsjednika SAD-a. Prijateljstvo i uzajamno razumijevanje između naših dviju zemalja traju desetljećima. Ovo je još jedan simbol dubine naših odnosa. Sjedinjene Države jesu i bit će istinski prijatelj i saveznik građana Bosne i Hercegovine - kazao je ambasadoir Nelson i zahvalio se na nagradi.

Evropska osoba godine je Žozep Borelj (Josep Borrell), visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a, koji čuva granice Unije i odlučno rješava probleme.

U kategoriji Ponos BiH posebno priznanje dobili su Heroji u bijelom. Nagradu im je uručila Valentina Rupčić, zamjenica direktora Večernjakovog pečata i predsjednica Ocjenjivačkog suda naglasivši veliko hvala u ime svih koji su preboljeli koronavirus.

 Posebno priznanje za iznimna sportska dostignuća dobio je Zlatan Ibrahimović. Nagradu mu je predao saigrač Ante Rebić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.