TUŽILAŠTVO BIH

Udarna grupa za borbu protiv terorizma ulazi u 18. godinu svog rada: Optužene 63 osobe

Pravomoćno su izrečene kazne u trajanju od blizu 180 godina zatvora

A. J.

31.5.2021

Učesnici sastanka prezentirali su stanje u ovoj u oblasti u institucijama iz kojih dolaze. Tužilaštvo BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe, koji je održan u Tužilaštvu BiH, a na kojem su učestvovali visoki dužnosnici iz pravosudnih institucija, kao i policijskih i sigurnosnih agencija i institucija za provedbu zakona sa nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

 

Na sastanku je glavna tužiteljica Tadić, prezentirala rad i rezultate Udarne grupe, koja u ovoj godini, ulazi u 18 godinu svog rada i djelovanja.

 

Tužilaštvo BiH je radeći zajedno sa partnerskim institucijama, podiglo optužnice protiv 63 osobe, za krivična djela povezana sa terorizmom. Od tog broja, postupci protiv 51 osobe su okonačni, a suđenja su u toku u predmetima za još 12 optuženih osoba. Pravomoćno su izrečene kazne u trajanju od blizu 180 godina zatvora.

 

Presude u predmetima za krivična djela terorizma, u visokom procentu su osuđujuće, oko 95 posto, a u predmetima za učestvovanje državljana BiH na stranim ratištima i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama u Siriji i Iraku, sve presude bile su osuđujuće.

 

Na sastanku Udarne grupe, razgovaralo se o radu i aktivnostima u okviru otkrivanja i procesuiranja kirivičnih djela terorizma, učestvovanju u globalnoj anti-terorističkoj koaliciji, prevenciji terorističkih aktivnosti i opasnosti od terorizma, kao i procesu deradikalizacije i resocijalizacije osoba, koje su bile u dodiru sa aktivnostima povezanim sa terorizmom.

 

Učesnici sastanka prezentirali su stanje u ovoj u oblasti u institucijama iz kojih dolaze, te je dogovoren nastavak dobre saradnje tužilaštava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih institucija koje su uključene u aktivnosti borbe protiv terorizma, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.