REAKCIJE

Oglasila se bivša glavna tužiteljica na Facebooku: Osjećam se zabrinuto

Na listi sankcija Tadić se nalazi "zato što postoje dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice, svojim uticajem ometala sudske procese"

Gordana Tadić. ARHIV

S. S.

19.4.2022

Smijenjena glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić oglasila se danas povodom intervjua prvog čovjeka VSTV-a Halila Lagumdžije za "Dnevni avaz" u kojem je Lagumdžija istakao da "oni koji nisu ništa skrivili nemaju razloga da strahuju od američke crne liste'".

Tadić kao razlog što je smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH navodi da nije htjela predmete protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića prebaciti u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, na američkoj crnoj listi se od nedavno se nalazi tužiteljica Tadić. Ona je sankcionisana od američkog Ministarstva finansija i State Departmenta, iz kojeg tvrde kako je bivša glavna tužiteljica na "američkoj crnoj listi" zato što postoje dokazi kako je tokom obavljanja funkcije glavne državne tužiteljice, svojim uticajem ometala sudske procese.

Tadić je danas na Facebooku, a osvrćući se na Lagumdžijine riječi, kako će se na američkoj crnoj listi naći još neka imena iz bh. pravosuđa, navela kako se osjeća zabrinuto za pravosuđe u BiH.

- Samo jedan zna ko je grešan. Ramazan je... Halile jeste li grešni? Tužitelji i sudije zašto šutite? Čega se bojite - upitala je bivša glavna tužiteljica.

Ova dešavanja povezala je sa svojom smjenom, pominjući razgovore predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

- 20. 1. 2021 godine, po ovom pozivu predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV su trebali biti prenijeti na Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene. Ostala sam dosljedna. Tužitelji su samostalni u radu. U VSTV-u postoji tonski zapis o ovom sastanku. Sastanak je organizovala tadašnja VD Sanela Gorušinović. Na moj upit gdje su ostali članovi vijeća saopšteno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV. Gore navedeni prijedlog stavila bivša članica vijeća Berina Alihodžić. Bio je prisutan i gospodin Kis. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis. Uvjerili bi ste se da su tada njegovi stavovi bili potpuno drugačiji. Debevca ipak spasiše. Ja im na tome čestitam. A mene smjeniše svi zajedno sa pozicije Glavne tužiteljice - piše Tadić.

Kako kaže – ponosna je na svoju smjenu i to vidi kao dokaz da je radila profesionalno, nezavisno i stručno. Za predsjednika VSTV-a tvrdi da miješa pravosuđe i religiju, iz razloga što nema dokaza protiv nje. Dodaje kako je gore pomenuti prenos nadležnosti pokušala spriječiti i da je to skupo platila, te poziva stručnu pravosudnu zajednicu da analizira njene navode.

Objava Gordane Tadić. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.