SARAJEVO

Vlada FBiH simbolično zapečatila sudbinu "Energoinvesta": Sa zgrade uklonjen naziv nekadašnjeg giganta

Direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević potvrdila nam je da je logo i naziv kompanije prebačen na niži objekat, ali da u ovom trenutku ne može otkriti više detalja

Piše: L. Memčić

1.6.2021

Premješten naziv i logo "Energoinvesta". L. Memčić

Jedan od posljednjih simbola najvećeg privrednog giganta sarajevskog „Energoinvesta“, velika svijetleća reklama, nestao je s vrha njihove upravne zgrade na Pofalićima u Sarajevu.

Naime, prepoznatljivi naziv kompanije i logo prebačeni su s vrha tornja na niži objekat u sklopu zgrade.



Logo i naziv kompanije

Direktorica „Energoinvesta“ Bisera Hadžialjević potvrdila nam je da je logo i naziv kompanije prebačen na niži objekat, ali da u ovom trenutku ne može otkriti više detalja.

Podsjećamo, krajem 2019. godine Vlada FBiH, nakon kupovine dijela upravne zgrade „Energoinvesta“ preselila je dio svojih ureda upravo u tu zgradu. Uklanjanje naziva kompanije ovog bh. privrednog giganta samo je još jedan znak propadanja ovog preduzeća.

Kome je smetao logo i naziv kompanije na vrhu zgrade nije poznato, ali poznato je da je upravo tridesetogodišnja vladavina Stranke demokratske akcije (SDA) obilježila propast najveće bosanskohercegovačke kompanije.

Inače, „Energoinvest“ je najpoznatiji bosanskohercegovački inženjering koncern čija su glavna poslovna područja elektroenergetika, hidrogradnja, građevinarstvo, termoenergetska, procesna postrojenja i komunikaciona tehnologija. Sa oko 23 lokacije u 19 zemalja svijeta najveća je kompanija svoje vrste u Bosni i Hercegovini.


Kompanija osnovana 19. aprila 1951. godine

Kompanija je osnovana 19. aprila 1951. godine kao „Elektroprojekt“ i to odlukom Vlade Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Za direktora tog tada još malog projektnog biroa imenovan je Emerik Blum, koji je i zagovarao osnivanje „Energoinvesta“, te se on zbog toga danas smatra osnivačem kompanije.

Godine 1987. „Energoinvest“ je postao najveći jugoslavenski izvoznik sa više od 42.000 zaposlenih i prometom koji se mjerio u milijardama američkih dolara.

Ponor „Energoinvesta“ počeo je tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995., kompanija je pretrpjela ogromnu štetu. Većina fabrika, pa čak i upravna zgrada na Pofalićima u Sarajevu su oštećene.

Početkom 2000-ih godina počeo je proces privatizacije energoinvestovih fabrika, nakon koje je gotovo u potpunosti ugašena proizvodnja, a radnici su otpušteni.

Nakon niza svih poteza Vlade FBiH, od giganta proizvodnje energetske opreme i inženjeringa ostala je samo još jedna inženjerska kompanija bez proizvodnih kapaciteta s oko 500 zaposlenih u matičnom preduzeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.