TRAŽILI SMO ODGOVORE

Šta kažu za "Avaz" tužioci, sudije i političari koje je teško optužio Kemal Čaušević

Optužbe je iznio i na račun tadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića, koji je bio potpisnik preliminarnog sporazuma o priznanju krivice, ali i Ranka Debevca

Čaušević, Debevec, Čampara i Čavka. Avaz

Piše: Miralem Aščić

2.6.2021

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koji je prošle sedmice osuđen na devet godina zatvora u predmetu "Pandora", optužio je tužioce Tužilaštva BiH Olega Čavku i Dubravku Čamparu da su ga prevarili.

Teško je optužio i predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, koji je u vrijeme hapšenja Čauševića bio sudija i koji mu je, kako je rekao Čaušević, blokirao milionsku imovinu.

Optužbe je iznio i na račun tadašnjeg zamjenika glavnog tužioca Bože Mihajlovića, koji je bio potpisnik preliminarnog sporazuma o priznanju krivice.



Osam godina procesuiranja

Čaušević je optužio i bivše i aktuelne političare Adnana Terzića, Asima Sarajlića, Amira Zukića, Nikolu Špirića, ali i rahmetli Sulejmana Tihića.

Inače, predmet "Pandora" okončan je nakon osam godina procesuiranja. Osim Čauševića, osuđen je i Anes Sadiković na dvije godine zatvora.

Čaušević je po izlasku iz sudnice rekao da je moralna vertikala za Čavku i Čamparu i da su ga prevarili. I za predsjednika Suda BiH Debevca je rekao da je kriminalac i da je odredio sudije koje su mu sudile i na kraju ga osudile.

Čaušević je za pojedine portale, zatim, izjavio da je putem posrednika tužiocu Čavki dao 16.900 KM i da su ga prevarili da prizna krivicu na osnovu sporazuma koji je potpisao s Tužilaštvom BiH. Podsjetimo, Oleg Čavka i Dubravko Čampara bili su postupajući tužioci u predmetu  "Pandora", ali je kasnije slučaj dodijeljen samo Čampari. 

Asim Sarajlić. Avaz

No, tužilac Čampara u izjavi za "Avaz" kaže da je sve što je Čaušević u sporazumu o priznanju govorio bilo na provjeri.

- Sve što je Čaušević tada govorio mi smo poslali na provjeru SIPA-i, UIOBiH. Rečeno je da su to lažne prijave. Čak su otišle i krivične prijave protiv njega zbog toga. A što se tiče navoda o podmetanju dokaza, neka sve što misli da je urađeno navede u žalbi. Ima sud, neka se sve provjeri – kaže Čampara.

S druge strane, tužilac Oleg Čavka kratko je za "Avaz" rekao:

- Nemam komentar.

Komentar nismo dobili ni od predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Čaušević je rekao da je uhapšen na osnovu akta Ranka Debevca i da mu je Debevec blokirao imovinu, koja sada mora biti oduzeta. Komentar smo tražili i od Suda BiH, ali nismo dobili odgovor od Službe za odnose s javnošću.


Amir Zukić. Avaz

Optužbe nije želio komentirati ni Asim Sarajlić, zastupnik SDA u Državnom parlamentu.

Čaušević je optužio Sarajlića da su mu on i Amir Zukić, tadašnji generalni sekretar SDA, tražili 400.000 KM za kupovinu stana Sulejmanu Tihiću, za kojeg je rekao da je direktno naređivao da se rade kriminalne aktivnosti.

Sarajlić nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Međutim, Zukić negira da je s Čauševićem o tome uopće razgovarao.

- Nikada me Tihić nije molio da mu se riješi stambeno pitanje niti sam ikada o tome s bilo kim razgovarao, a naročito ne s Čauševićem. Ni ja ni gospodin Sarajlić. Tihić nam se nikada oko toga nije ni obraćao niti je to tražio. Čaušević je bio biran za direktora putem drugih kanala, a ne stranačkih. Za vrijeme moga rada nisam imao saznanja da se o Čauševićevom imenovanju ikada i raspravljalo na organima SDA - kaže Zukić.




Adnan Terzić. Avaz

Prozvani Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara i aktuelni direktor "Autocesta FBiH", za kojeg Čaušević tvrdi da ga je vozio na sastanak kod Dragana Čovića u Mostar, kratko nam je rekao:

 - Zaista ne želim da komentiram izjave Kemala Čauševića.


Nikola Špirić. Avaz

Na pozive "Avaza" nije odgovarao ni Nikola Špirić, kadar SNSD-a, za kojeg je Čaušević rekao da je od njega tražio da biznismenu Goranu Marinkoviću bude vraćeno 500.000 KM PDV-a.

Špirić je ranije kazao da su to nebuloze i da Čaušević ne govori istinu.

Neka se ispita

Sudija Branko Perić, s druge strane, kaže za "Avaz", ne ulazeći u sudski proces jer je bio sudija za prethodno saslušanje, da je "politika problem odgovornosti, zakonitosti i vladavine prava u ovoj zemlji".

- A to što Čaušević tvrdi, treba da se sve ispita i zauzme stav o tome. Ostalo ne bih mogao da komentiram - kaže Perić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.