PROGNOZE

Kakve su najave meteorologa: Ovog ljeta čekaju nas 24 vrela dana

Građani mogu planirati i početi pripreme za svoje godišnje odmore

Juli i avgust bit će topliji od prosjeka. Avaz

Piše: A. Bajramović

2.6.2021

Iako kraj maja i početak juna temperaturno podsjećaju na jesen, sezonska prognoza vremena u BiH je optimistična, pa građani, koji su to u mogućnosti, mogu planirati i početi pripreme za svoje godišnje odmore.

Prema najavama meteorologa, ostatak ovog mjeseca, ali i juli i avgust bit će topliji od prosjeka temperatura u periodu od 1981. do 2010. godine.   


Odstupanja u julu

Hidrometeorološki zavod FBiH, u saradnji s ekspertima meteoroloških servisa Mediterana, objavio je sezonsku vremensku prognozu prema kojoj će ljeto u BiH biti toplije od prosjeka temperatura u posljednjih 30 godina. Meteorolozi ne isključuju kraće periode osvježenja, ali, prema sezonskoj prognozi, imat ćemo više od 24 vrela dana u Bosni, a u južnoj Hercegovini i više od 65 (Sarajevo 24, Tuzla 28, Bihać 27 i Mostar 59).

Objavljena sezonska vremenska prognoza. Hidrometeorološki zavod

- Dostupni prognostički materijali evropskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu pokazuju da se u junu, julu i avgustu na prostoru Bosne i Hercegovine prognozira toplije do znatno toplije vrijeme u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981.-2010. godine. Najviša temperaturna odstupanja očekuju se sredinom jula i početkom avgusta. U poređenju s istim periodom prošle godine, ljeto 2021. godine trebalo bi biti malo svježije - kazao nam je meteorolog Bakir Krajinović.

Krajinović: Malo svježije. Avaz

Prognoza očekivanih padavina nije pouzdana kao za temperature zraka, ali njihov raspored trebao bi biti neujednačen, s najmanjom količinom u julu.

Grmljavina i grad

- Tokom ljeta, usljed jakih konvektivnih aktivnosti, moguća su kraća razdoblja s izraženijim pljuskovitim padavinama, praćena grmljavinskim nevremenom i gradom.Ukupna količina padavina će, vjerovatno, biti kao i prošlog ljeta - dodao je Krajinović.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.