NA LICU MJESTA

Hrvatski narodni sabor: Čović govorio o rezoluciji

Na ovom Saboru, koji nije izborni, već izvještajni od pozvanih 675 izaslanika prisustvuje njih 405

S današnjeg zasjedanja. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

4.6.2021

U Mostaru je, u dvorani Bijeli Brijeg, započelo deveto zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Na ovom Saboru, koji nije izborni, već izvještajni od pozvanih 675 izaslanika prisustvuje njih 405.

U okviru dnevnog reda izvještaj o radu između dva zasjedanja, a posljednje je bilo 2019.godine, podnijet će predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a BiH, Dragan Čović.

Sabor bi trebao biti zaključen donošenjem rezolucije kojom će, kako je kazao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić, izaslanici HNS-a BiH izraziti svoju opredijeljenost da se Bosna i Hercegovina gradi na temeljnim načelima Ustava iz Dejtona kao država triju ravnopravnih i konstitutivnih naroda te evropskim standardima, a potvrdit će i svoju privrženost i odanost zavičaju i domovini.

U okviru svog izvještaja između zasjedanja dva sabora, Dragan Čović, predsjednik HNS-a BiH je između ostalog kazao kako građansko ili unitarno ne može biti rješenje za BiH.

Također, naveo je da to ne može biti rješenje prihvatljivo Hrvatima te da će to biti sadržano u rezoluciji koja se, kako se očekuje, biti danas usvojena. Kako je objasnio Čović, unitaristički i separatistički ciljevi i interesi nespojivi su i izravno suprotstavljeni temeljnim dejtonskim načelima i glavni uzrok nefunkcionalnosti i nestabilnosti BiH.

Čović je naveo i kako je rezolucija rezultat promišljanja svih dosadašnjih promišljanja HNS-a, donesenih deklaracija kao i onih koje su donošene s različitih razina vlasti u zadnjih desetak godina.

- Taj dokument će poslati jasnu poruku Hrvatima BiH, ali i Hrvatima Republike Hrvatske, predstavnicima druga dva prijateljska naroda i međunarodnim institucijama u BiH - kazao je između ostalog on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.