SAZNAJEMO

Slijedi sastanak EPBiH i kineskog konzorcija: Ništa od gradnje Bloka 7

Vlada FBiH zbog TE Tuzla pisala generalnom direktoru Admiru Andeliji

''Elektroprivreda BiH'' uložila 18 miliona KM za pripremne radove. Arhiv

Piše: E. Halimić

15.6.2021

Vlada Federacije uputila je pismo „Elektroprivredi BiH“ s inicijativom da se u narednom periodu održi sastanak s kineskim konzorcijem „Gezhouba“, a u vezi s realizacijom megaprojekta izgradnje novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje „Dnevni avaz“.

Krše odredbe

Podsjećamo, praktično je izvjesno da od realizacije ovog projekta neće biti ništa budući da kineska strana krši odredbe ugovora koji je, između ostalih, usvojio i Parlament FBiH.

Naime, problem je nastao nakon što je svjetski poznata američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju s kineskim konzorcijem, a ugovorom su tačno precizirani i podizvođači, među kojima je upravo „General Electric“. Oprema ove američke kompanije trebala je biti ugrađena u novoizgrađeni Blok 7, ali to više nije moguće.

Kako saznajemo, sastanak rukovodstva „Elektroprivrede BiH“ i predstavnika konzorcija „Gezhouba“ trebao bi biti održan u toku sljedeće sedmice.

- Pismo Vlade FBiH je upućeno na ime generalnog direktora „Elektroprivrede BiH“ Admira Andelije, a na ovaj način se isključuje Nadzorni odbor EPBiH. Međutim, Uprava će ih, najvjerovatnije, izvijestiti nakon održanog sastanka - pojašnjeno nam je iz dobro obaviještenog izvora.

Svi rokovi probijeni. Arhiv

Kako nam je kazao izvor iz Vlade FBiH, kineski konzorcij tražio je od „Elektroprivrede BiH“ da oni daju saglasnost za promjenu podizvođača radova, ali to se ne može uraditi bez odobrenja Vlade FBiH.

Kasne godinu

- Svi rokovi za početak izgradnje Bloka 7 su probijeni. Posljednji put kineski konzorcij tražio je odgodu do 1. juna ove godine, međutim, ni taj rok nije ispoštovan. Radovi nisu počeli niti ima bilo kakvih mogućnosti da oni krenu - istakao je naš izvor.

Prema informacijama koje smo dobili, kineski konzorcij je samostalno pisao i EPBiH, a u pismu su pokušali trenutnu situaciju predstaviti kao pozitivnu za FBiH.

- Oni kasne već više od godinu. Trenutno je u pitanju igra ko će u koju pravnu zavrzlamu upasti, a u pogledu predstojeće međunarodne arbitraže. Ovim sastancima i forsiranjem nekog dogovora kineska strana pokušava da dobije alibi pred arbitražom koja je neminovna u ovom slučaju - pojasnio nam je naš izvor.

Dobra stvar za Vladu FBiH je činjenica da je bh. strana u ovom međunarodnom ugovoru ispoštovala sve svoje obaveze. Čak je i uloženo 18 miliona KM za pripremne radove na terenu, a koji su završeni u roku. S druge strane, kineski konzorcij nije ušao na gradilište, probijeni su svi rokovi i oni trenutno ne mogu ispoštovati ugovor.

Kineske vakcine i Blok 7

U javnosti se nagađa da je korak ka postizanju novog sporazuma o realizaciji ovog megaprojekta i nedavno potpisani ugovor za nabavku 500.000 doza kineske vakcine protiv koronavirusa.

Međutim, kako tvrdi naš izvor, mogućnost za zaključenje drugačijeg ugovora bez inžinjera i opreme američke kompanije „General Electric“ je praktično nemoguća. Prvenstveno bilo koji novi ugovor morao bi dobiti odobrenje Vlade FBiH, zatim oba doma Parlamenta FBiH, te na kraju i saglasnost Vijeća ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.