IZAZIVAO REAKCIJE

Sa Facebook stranice Dodikovog SNSD-a uklonjen video o zločincu Mladiću

Navode da za njih ovo predstavlja “još jedan udar na istinu"

Ratko Mladić. AFP

Fu. M.

16.6.2021

Sa zvaničnih naloga SNSD na Facebooku uklonjen je video sadržaj "General se danas upisao u legendu" u kojem su preneseni stavovi predsjednika ove stranke Milorada Dodika o presudi ratnom zločincu osuđenom na doživotni zatvor Ratku Mladiću.

- Nikada nećemo bježati od toga da javno iznosimo istine o svim temama koje su važne za srpski narod - naveli su iz SNSD-a.

Navode da za njih ovo predstavlja “još jedan udar na istinu i pravo našeg naroda da javno iznosi svoje mišljenje, jer se u samom videu iznose stavovi predsjednika stranke Milorada Dodika koje dijeli većina srpskog naroda”, navodi N1.

Video pogledalo 700.000 korisnika

- U trenutku uklanjanja ovaj video je vidjelo više od 700.000 korisnika Facebooka, a o njemu se u komentarima izjasnilo više od 2.000 ljudi koji su iznijeli različite stavove. Uklanjanjem ovog videa uklonjeni su i stavovi tih ljudi, kojima je na ovaj način uskraćeno pravo na iznošenje mišljenja - navodi se u reakciji.

Poručuju da “uklanjanje ovog videa smatraju jednom vrstom napada na javno i otvoreno iznošenje stavova”.

- Ovo predstavlja logičan slijed događaja nakon što su neke teme postale zabranjene i nakon što su naši građani primorani da se o tim temama na društvenim medijima oglašavaju koristeći znakove interpunkcije ili izbjegavajući da se o njima direktno izjašnjavaju - navodi se u saopštenju.

Statusi Gorice

Nedavno je i sa društvene mreže Twitter uklonjena objava Gorice Dodik, kćerke predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i lidera SNSD-a, u kojoj je pružila podršku osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Pošto je Mladić prije nekoliko dana u Hagu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločine u BiH, među kojima i zbog genocida u Srebrenici, Gorica Dodik je u tvitu napisala: “Živjela Republika Srpska! Živio Ratko Mladić! Živjeli svi heroji Vojske Republike Srpske!”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.