MOGUĆA TRAJNA ZABRANA

Nakon videa SNSD-a iz Facebooka kažu da će nastaviti uklanjati sadržaje koji šire mržnju

Kadrove Mladića u videu prati glas Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a koji govori kako je Mladić nakon osuđujuće presude Mehanizma poslat direktno u legendu

Ratko Mladić, ratni zločinac. Arhiv

Birn

17.6.2021

Poslije uklanjanja sadržaja sa zvanične Facebook stranice Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojim se odaje počast Ratku Mladiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine u Bosni i Heregovini, i negodovanja ove stranke zbog odluke, iz ove društvene mreže su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojasnili da bi se stranica stranke mogla suočiti sa trajnom zabranom ako nastavi sa sličnim objavama.

U videu "General se danas upisao u legendu", uklonjenom sa Facebooka, u različitim ratnim situacijama prikazuje se Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) koji je nedavno pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

Kadrove Mladića u videu prati glas Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a koji govori kako je Mladić nakon osuđujuće presude “Mehanizma poslat direktno u legendu a da srpski narod zna da bi bez njegovog komandovanja i držanja u samoj vojsci doživio mnogo veća stradanja”.

Facebook nije platforma za mržnju

Video je na Facebook i na YouTube postavljen nakon što je Mladić u Haagu drugostepenom presudom osuđen za genocid u Srebrenici 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i terorisanje grada Sarajeva.

Na upit BIRN-a BiH o uklanjanju videa SNSD-a, iz Facebooka su objasnili da oni određuju i zabranjuju pojedince ili organizacije koje su u vezi sa terorizmom, mržnjom i kriminalnim aktivnostima. Oni su podsjetili na svoja pravila koja ne dozvoljavaju da Facebook bude platforma za mržnju i da kada jednom utvrde da određena grupa ispunjava njihovu definiciju opasne organizacije mogu trajno zabraniti korištenje svoje društvene mreže toj grupi.

- Zabranjujemo organizacije i pojedince koji šire mržnju i organiziraju nasilje nad ljudima na osnovu njihove rase, vjere, nacionalnosti, etničke pripadnosti, spola i seksualne orijentacije i uklanjamo sadržaj koji hvali ili podržava ove organizacije i pojedince”, rekla je za BIRN BiH Magdalena Szulc - glasnogovornica iz Facebooka.

U SNSD-u su, nakon što im je sadržaj uklonjen sa Facebooka, rekli da akciju te kompanije smatraju za jednu vrstu napada na javno i otvoreno iznošenje stavova.

- Ovo predstavlja logičan slijed događaja nakon što su neke teme postale zabranjene i nakon što su naši građani primorani da se o tim temama na društvenim medijima oglašavaju koristeći znakove interpunkcije ili izbjegavajući da se o njima direktno izjašnjavaju - saopćili su iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.


Filtriranje sadržaja

Portparol te stranke Radovan Kovačević nije želio detaljnije da komentariše odluku Facebooka.

- Pušteno je saopštenje i to je što se nas tiče za sada dovoljan komentar - kratko je, na zahtjev BIRN BiH da prokomentariše uklanjanje sadržaja, odgovorio Radovan Kovačević.

Društvena mreža Facebook se u posljednje vrijeme suočava sa kritikama o načinu na koji moderira svoj sadržaj. Dok dio javnosti i stručnjaka dovodi u pitanje slobodu govora na Facebooku, veliki broj političara i stručnjaka kritikuje ovu društvenu mrežu zbog nedovoljnog filtriranja sadržaja koji potiče na mržnju. Nakon nasilnih protesta u Vašingtonu (Washington), ova mreža je na period od dvije godine uklonila stranicu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) zbog glorificiranja nasilja.


Sadržaj i dalje dostupan na drugim mrežama

Psiholog Srđan Puhalo smatra da u SNSD-u, ukoliko je njihova ljutnja zbog uklanjanja sadržaja o Mladiću iskrena, imaju problem gubitka veze sa realnošću.

- Ako ne mogu da shvate da svijet daje veći legitimitet presudama u Haagu od toga šta misli jedna stranka onda je to ozbiljan problem. Ako oni ne mogu da shvate da cijeli svijet to prihvata, a da njihova lokalna istina o srpskoj istini ne pije vodu i važi samo u granicama Republike Srpske i donekle u Srbiji, onda oni imaju problem - smatra Puhalo.

On vjeruje da se iza ljutnje SNSD-a krije pokušaj političkog poentiranja i na presudi Mladiću i na uklanjanju videosadržaja sa Facebooka.

- Ja mislim da oni pokušavaju da iskoriste to i da se prikažu kao ekskluzivne patriote i zaštitnici srpstva i kao neko ko je jedini relevantan istoričar među Srbima. Oni će pokušati da to kapitalizuju - kaže Puhalo za BIRN BiH.


Prihvatanje pravila

Za advokata i poslanika stranke "Ujedinjena Srpska" te potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Milana Petkovića jasno je da Facebook ima svoja pravila o kojima se ne pregovara a koja svako ko je korisnik te društvene mreže prihvata korištenjem.

- U konkretnom slučaju oni su cijenili da objava SNSD-a nije u skladu sa njihovim pravilima i zato su je zabranili. Međutim, oni nisu ti koji mogu da sude da li je nešto zakonito ili nije, već oni samo imaju pravo da utvrde da li je nešto u skladu sa njihovim pravilima - kaže Milan Petković za BIRN BiH.

On smatra da korisnici Facebooka nemaju puno izbora što za njega otvara pitanja demokratičnosti.

- Korisnik može ili da odustane od korištenja te društvene mreže ili da pređe na drugu društvenu mrežu - kaže Petković.

Sadržaj koji je uklonjen sa Facebooka i dalje je bio dostupan na platformi YouTube u trenutku pisanja teksta. Iz ovog videoservisa nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH o videu SNSD-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.