SJEDNICA U TOKU

Helez: Radnici prvo zarade plaću administraciji i političarima pa tek onda sebi

Prva posebna sjednica oba doma Parlametarne skupštine BiH: Delegati/zastupnici postavljaju pitanja, Vijeće ministara odgovara

Kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Screen shot

Piše: L.Memčić

16.6.2021

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeću ministara BiH Zoranu Tegeltiji da li Vijeće ministara ima u planu staviti na dnevni red i usvojiti zakone iz 14 prioriteta Evropske komisije koji su postavljeni pred bh. vlasti.


- Apelujem da promijenimo i otklonimo blokade koji nas guše 20 godina. Treba se jasno definirati šta je vitalni nacionalni interes. Poslovno oktuženje je također bitno, plata građana je u prosjeku od 300-500 KM, oni prvo zarade otplatu vanjskog duga, pa plaću administraciji i nama političarima koji imamo bezobrazno visoke plaće. U vezi izbornog zakona, zahtijevam da se udalje službenici vjerskih zajednica od izbornog procesa - rekao je Helez.

Političke debate

Tegeltija je rekao da Vijeće ministara nije mjesto političkih debata. 

- Četrnaest prioriteta su vrlo važni za BiH, ali mislim da ima važnijih stvari za državu od tih 14 prioriteta. 

Kada je u pitanju izborni zakon, Tegeltija kaže da je Vijeće ministara utvrdiol prijelog sva tri člana koji rade u izbornoj grupi.

Tegeltija je na konstataciju o ekonomiji rekao da to pitanje nije u nadležnosti Vijeća ministara.

- To je u nadležnosti entiteta i nemojte za sve kriviti Vijeće ministara. NIsmo ništa uradili da veliki broj napusti Bosnu i Hercegovinu, naveo je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.