MIGRANTI U BIH

U prvoj polovini 2021. godine 889 djece bez pratnje boravilo u Ušivku

Program koji World Vision BiH provodi u kampovima kreiran je da pruži potrebnu podršku i ublaži posljedice traume

Djeca u migrantskom kampu. Fena

Fena

17.6.2021

U susret Svjetskom danu izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. juna, nevladina organizacija World Vision Bosne i Hercegovine podsjetila je na važnost poštivanja ljudskih prava ljudi u pokretu, s posebnim fokusom na najranjivije među njima - djecu bez pratnje roditelja ili staratelja.

Prema interagencijskom izvještaju o broju izbjeglica i migranata u BiH, njih osam posto su bili maloljetnici bez pratnje, a World Vision BiH je, uz podršku partnera i donatora, usluge i psihološku podršku pružio za 889 djece bez roditeljske pratnje, koji su od početka 2021. godine registrirani u Privremenom prihvatnom centru Ušivak.

Podrška maloljetnicima

- Ova djeca su svoje domove napustila uslijed prijetnji da će biti regrutirani u paravojne jedinice, preživjeli su ili svjedočili nasilju, uključujući i seksualno nasilje i potrebna im je sveobuhvatna podrška kako bi se mogli resocijalizirati i dugoročno postati aktivni članovi zajednice u kojoj budu živjeli - kazala je direktorica nevladine organizacije World Vision BiH Larisa Klepac.

Program koji World Vision BiH provodi u kampovima kreiran je da pruži potrebnu podršku i ublaži posljedice traume, koje napuštanje doma, teškoće i neizvjesnost života u pokretu imaju na ljudsku psihu, te umanji obrazovni jaz između djece izbjeglica i njihovih vršnjaka.

Podrška je maloljetnicima bez pratnje dostupna dvadeset i četiri sata, svakog dana u sedmici i podrazumijeva uspostavljen sistem starateljstva, te im je omogućen pristup neformalnom obrazovanju, okupaciono-terapijskim i sportsko-rekreativnim aktivnostima.

Napuštanje zemlje porijekla

Djeca se na napuštanje svoje matične zemlje odlučuju iz različitih razloga, od kojih su često gubitak jednog ili oba roditelja, i prijetnja po vlastitu sigurnost, kažu iz World Visiona BiH.

Napuštajući zemlju porijekla suočavaju se s rizicima po svoje zdravlje i sigurnost, te stvarnom prijetnjom seksualnog i radnog iskorištavanja na putu, a dugotrajna izloženost tim rizicima dramatično povećava šanse za psihološke traume, upozorili su iz ove nevladine organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.