SAOPĆENJE

Općinski sud u Sarajevu o određivanju mjera zabrane Abdulahu Hajdareviću koji je prijetio Senadu Hadžifejzoviću

Sud je 31. maja 2021. godine, postupajući po službenoj dužnosti, u skladu u zakonskom roku izrekao mjere zabrane prema osumnjičenom, a za koje su postojali zakonom ispunjeni uslovi, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu

Hadžifejzović u sudnici Općinskog suda u Sarajevu. Avaz

Piše: Ad. A.

17.6.2021

Općinski sud u Sarajevu izdao je danas saopćenje za javnost u kojem pojašnjava zašto su Abdulahu Hajdareviću koji je je prijetio Senadu Hadžifejzoviću, vlasniku i uredniku Face TV, odredili mjere zabrane umjesto pritvora.

-Predmet broj 65 0 K 908432 21 Kpp nalazi se u fazi istrage kod Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je ovaj Sud tokom istražne faze postupao po prijedlogu nadležnog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Abdulahu Hajdareviću. Sud je 31. maja 2021. godine, postupajući po službenoj dužnosti, u skladu u zakonskom roku izrekao mjere zabrane prema osumnjičenom, a za koje su postojali zakonom ispunjeni uslovi:

- Mjeru zabrane posjećivanja i približavanja na razdaljinu ispod 100 m prostorijama televizijske kuće Face TV, odnosno privrednog društva „Face“ d.o.o. Sarajevo;

- Mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje da na bilo koji način, neposredno i posredno, komunicira i kontaktira sa oštećenim S.H. i da mu se približi na razdaljinu ispod 100m te je osumnjičenom naloženo javljanje u Policijsku stanicu Novi Grad, Sarajevo i to jednom sedmično, svakog ponedjeljka od 7. do 15. sati – kažu iz Općinskog suda.


Privođenje Hajdarevića nakon hapšenja. Avaz

U nastavku saopćenja sud navodi da je rješenje o izrečenim mjerama zabrane bilo predmet preispitivanja od strane krivičnog vijeća, a po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je žalba odbijena kao neosnovana i rješenje je potvrđeno.

-Sud napominje da je osnovni uslov za određivanje pritvora zbog naročite opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a što je bio prijedlog Tužilaštva u ovom postupku, da postoje dokazi koji ukazuju da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. S obzirom da je analizirajući dokaze Tužilaštva Sud utvrdio da se u ovom predmetu ne radi o takvoj vrsti krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine, Sud je postupajući po službenoj dužnosti, a u skladu sa članom 140.a, stav 1, tačke b, c, i d Zakona o krivičnom postupku FBiH, donio odluku o izricanju navedenih mjera – piše u saopćenju.

U daljem tekstu sud navodi da je u konkretnom predmetu postupano u zakonom predviđenim rokovima i na zakonit način.

-Netačnim izvještavanjem javnosti o predmetnom postupku vrši se neprimjeren utjecaj na neovisan rad suda pri čemu se javnost dezinformiše i navodi na pogrešne zaključke da sud nije postupio pravilno. Sud poziva medije da sve informacije o radu ovog suda provjere prije objavljivanja, uz napomenu da je transparentnost u radu jedan od naših osnovnih ciljeva, a zbog čega na sve upite novinara i građana sud odgovara u najkraćem mogućem roku – zaključili su u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.