SAZNAJEMO

Uskoro novi konkurs za prodaju Doma penzionera u Nedžarićima: Sirijac tužio Zavod PIO FBiH

Novi poziv će uslijediti vrlo brzo i vjerujem da će prodaja biti realizirana, jer ima zainteresiranih, kaže Kvesić

Dom penzionera u Nedžarićima: Devastiran i godinama ruglo glavnog grada. Avaz

Piše: E. Halimić

19.6.2021

Sirijac Abdulah Mehdi, vlasnik kompanije “Capital Holding”, tužio je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) zbog ponovne prodaje Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu.


Upisao dug

Devastiranu zgradu Doma penzionera Federalni zavod PIO prodaje treći put, a početna cijena je 10,3 miliona KM. U oktobru 2019. godine prodat je kompaniji „Capital Holding“, međutim, investitor nije ispoštovao ugovor, nije isplatio novac do 31. decembra 2020., pa je ugovor nakon tog roka automatski prekinut. Depozit, kao uvjet za učešće u prodaji, od milion i 36 hiljada KM, koje je uplatio investitor, ostao je Zavodu PIO FBiH.

Kako nam je potvrđeno iz Zavoda, Mehdi je, kao bivši potencijalni kupac, podnio tužbu protiv Zavoda PIO FBiH, a za povrat depozita koji je uplatio.

- Uspio je upisati spor na nekretninu i mislim da je to bio jedan od razloga što na novom javnom konkursu nije bilo zainteresiranih kupaca na ponovljenom oglasu za prodaju Doma penzionera - kazao je za “Avaz” Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO FBiH.


Kvesić: Slijedi novi poziv za prodaju. Avaz

Kako je naveo, nakon što nije zaprimljena nijedna ponuda za kupovinu, u planu je raspisivanje novog javnog poziva.

- Naše su informacije da ima zainteresiranih za kupovinu. U obzir treba uzeti da je ovaj put i rok za dostavljanje ponuda bio kratak, što je dijelom razlog što nije bilo ponuda - pojasnio je Kvesić.

Zbog činjenice da je na Dom penzionera u Nedžarićima sada upisan dug, bilo je dvojbi potencijalnih kupaca da li da uopće učestvuju u javnom pozivu.

- Novi poziv će uslijediti vrlo brzo i vjerujem da će prodaja biti realizirana jer ima zainteresiranih. Što se tiče Zavoda, sve je jasno, učešćem u prodaji potpisuje se ugovor kojim je predviđen depozit u iznosu od 10 posto od cijene nekretnine. Kompanija „Capital Holding“ nije izmirila svoje obaveze na koje je pristala i njihov depozit ostao je Zavodu. Čovjek je podnio tužbu i to je njegovo pravo, bit će onako kako sud odluči - naglasio je Kvesić.


Novi kupac

On smatra da tužba, kao ni upisani dug, nisu prepreka da se prodaja realizira.

- Ipak, 10 miliona KM nije sitan novac i, naravno, potencijalni kupci žele da bude u potpunosti čista situacija prije nego što se odluče na kupovinu - kazao je Kvesić.

Na naše pitanje o visini cijene po kojoj se prodaje Dom, odgovorio je da nije bilo riječi o njenom snižavanju. 

Nermin Hubić novi kupac?

Prije održavanja posljednje aukcije, kako saznajemo, na adresu Zavoda PIO FBiH stigla je direktna ponuda za kupovinu. Riječ je o sarajevskom biznismenu Nerminu Hubiću, koji na mjestu Doma penzionera želi graditi ekskluzivni poslovno-stambeni objekt. U ponudi koju je poslao najavio je da je spreman odmah uplatiti traženi iznos.

Hubić je putem advokatskog ureda Zavodu uputio pismo u kojem se navodi i kako se, uzimajući u obzir iskustvo zainteresiranog kupca, kupoprodaja može realizirati u kratkom roku, kao i pokrenuti poslovne aktivnosti na ovoj lokaciji te je učiniti prepoznatljivom i atraktivnom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.