UZALUD APELI

Nedostaje više od 1.000 graničnih policajaca: Zašto vlastima odgovara slaba Granična policija

Naglasak izmjena Pravilnika je na prijemu novih policijskih službenika, njih 1.300, koji bi imali primarni zadatak da nadziru državnu granicu, pojasnio je Galić

Graničnoj policiji nedostaje više od 1.000 policajaca. Avaz

Piše: E. Halimić

25.6.2021

Granična policija (GP) BiH od početka migrantske krize upozorava na nedostatke postojećih zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču ove tematike. Poseban problem, kako nam je kazao direktor GPBiH Zoran Galić, predstavljaju neusklađenost i zastarjelost Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji ove policijske agencije.


Migrantska kriza

Galić: Od 2018. tražimo izmjene. Avaz

Galić kaže da je Granična policija nekoliko puta već pokušala promijeniti spomenuti pravilnik, ali da nije nailazila na razumijevanje političkih stranaka na vlasti.

- Nekoliko puta smo mijenjali Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije, ali to nikada nije usvojeno. Još 2018. izradili smo novi pravilnik, i to prema standardima Evropske unije. Na njemu su čak radili i stručnjaci iz Njemačke, ali usvajanje tog pravilnika je zaustavljeno, ostao je u ladici bivšeg ministra sigurnosti i nikada nismo dobili pojašnjenje zašto je stopiran - istakao je Galić.

Podsjećamo, 2018. godine funkciju ministra sigurnosti BiH obnašao je kadar SDS-a Dragan Mektić, koji je bio indolentan prema ovom pitanju. Za Mektića se, inače, veže podatak da se tokom svog mandata, a od izbijanja migrantske krize, nikada nije želio sastati s predstavnicima bh. općina i gradova koji su najviše pogođeni krizom.

Prema riječima Galića, tek se prošle godine konačno desio pomak po ovom pitanju.

- Ponovo smo napravili Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije, koji smo dostavili Ministarstvu sigurnosti BiH (tadašnji ministar Fahrudin Radončić, op. a.), a koji je u najvećoj mjeri usklađen sa standardima EU - kazao nam je Galić.

Pitanje pravilnika ozbiljno je shvaćeno tek nakon što je bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) preuzeo dužnost. Radončić je u martu prošle godine čak otišao i u Banju Luku kako bi osigurao podršku za izmjene spomenutog pravilnika. Tokom sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem usaglašena je potreba za povećanjem kapaciteta Granične policije BiH, a kako bi ova policijska agencija mogla ispunjavati svoje obveze u zaštiti granice.


Uloga SDA

Međutim, djelovanje ministra Radončića ubrzo je zaustavljeno, i to nakon što se tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) javno svrstao na stranu migranata iz Pakistana. To je u konačnici rezultiralo odlukom da Radončić podnese ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Na toj poziciji ga je naslijedio SDA-ov kadar Selmo Cikotić, koji je na početku svog mandata potencijalna rješenja migrantske krize nazivao „seksi“. A budući da do danas novi pravilnik nije ugledao svjetlo dana, postavlja se pitanje kome i zašto odgovara slabljenje ove vrlo značajne državne policijske agencije.

- Naglasak izmjena Pravilnika je na prijemu novih policijskih službenika, njih 1.300, od kojih bi 95 posto bilo u činu „policajac“ i koji bi imali primarni zadatak da nadziru državne granice - zaključio je Galić. 

Pravilnik star 20 godina

- Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Granične policije star je više od 20 godina. Otada nije promijenjen te njime uopće nisu predviđeni ni migrantska kriza ni novi granični prijelazi koji su u međuvremenu otvoreni - pojasnio je Galić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.