TOPLOTNI KOLAPS

Visoke temperature u Trebinju: Ljudi padaju u nesvijest, porast pacijenata u Hitnoj pomoći

Prvi znaci zdrastvene ugroženosti su vrtoglavica, malaksalost, mučnina i povraćanje, rekao je dr. Kovač

P. Mucović

24.6.2021

Trebinje danas - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ekstremno visoke dnevne temperature zraka, koje posljednjih dana vladaju na području cijele BiH, a u Trebinju je danas na displeju u centru grada pokazivalo čak 41 stepen Celzijusa, uzrokovale su porast broja pacijenata u Hitnoj medicinskoj pomoći u Trebinju.

Prema riječima dr. Vaska Kovača, načelnika službe Hitne medicinske pomoći, povećan je broj pacijenata koji traže ljekarsku pomoć usljed ekstremnih vrućina.

- Još uvijek nemamo epidemiološki karakter, ali postoje komplikacije u vidu toplotne iscrpljenosti, toplotnog kolapsa i sunčanice. Na sreću još nemamo toplotnih udara kada su pacijenti vitalno ugroženi. Također nama ni toplotnih grčeva skeletne muskulature, što je također opasno po život - istakao je doktor Kovač i dodao da je njegova preporuka da se od 9 do 19 sati ne izlaže suncu bez prijeke potrebe.




Dr. Vasko Kovač. P. Mucović

- Ako se već mora boraviti na otvorenomonda je potreban oprez. Potrebno je obući odjeću svijetlih boja od prirodnih materijala, zaštiti glavu šeširom, kačketom i slično i izbjegavati teži fizički napor. Potrebno je unositi dovoljne količine tečnosti jer smo primjetili da su i pacijenti koji se jave zbog drugih zdravstvenih tegoba dehidrirani, također preporučuje se konzumiranje lakosvarljive hrane - pojašnjava dr. Kovač.

Dr. Kovač navodi da se svi pri prvim simptomima narušavanja zdravlja odmah sklone sa sunca u hlad ili klimatizovanu prostoriju, a u slučaju da simptomi potraju jave I najbližoj zdrastvenoj ustanovi.

- Prvi znaci zdrastvene ugroženosti su vrtoglavica, malaksalost, mučnina i povraćanje, zamućen vid i opća nemoć i nemogućnost normalnog kretanja - naglasio je dr. Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.