REAKCIJE

Svjetski mediji o presudi Stanišiću i Simatoviću: Malo je funkcionera igralo tako bitnu ulogu u ratu

Vijest i u vodećim globalnim medijima

Tekst New York Timesa. Screenshot

Piše: D. H.

30.6.2021

Vodeći svjetski mediji izvjestili su o osuđujućoj presudi glavnim Miloševićevim obavještajcima Franku Simatoviću Frenkiju i Jovici Stanišiću.

Britanski "Guardian" napominje da su Jovica Stanišić, bivši šef Službe državne sigurnosti (DB) i njegov zamjenik Franko “Frenki” Simatović, koji je vodio specijalne snage DB-a, “bili uključeni u pružanje određene podrške” srpskim paravojnim postrojbama koje su provodile etničke čišćenja u bosanskom gradu Bosanskom Šamcu.

Guardian napominje da presuda predstavlja prvi put da su visoki srpski dužnosnici iz režima Slobodana Miloševića 1990-ih proglašeni krivima za ratne zločine počinjene u Bosni.

Ugledni "New York Times" navodi da je malo srpskih dužnosnika igralo tako kritičnu ulogu tokom sukoba kao osuđenici Jovica Stanišić, bivši šef državne sigurnosti Srbije, i Franko Simatović, njegov zamjenik.

Tekst Guardiana. Screenshot

"Euronews" je prenio vijest i podsjetio na historiju procesa protiv ključnih Miloševićevih ljudi.



Tekst Euronewsa. Screenshot

"Reuters" navodi da su Simatović i Stanišić kao visoki dužnosnici u službi državne sigurnosti Republike Srbije, pridonijeli su počinjenju zločina paravojnih snaga i drugih naoružanih skupina te poticanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrba.

Tekst Reutersa. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.