CRVENA OLOVKA

Borka Rudić: Šokirani smo sudskim penalima, cilj je bio da se dovede u pitanje opstanak "Avaza"

Osvrnula se i na sve češće napade na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci

A. K.

Gost desete emisije "Crvena olovka"je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "BH novinari".

U toku intervjua, Rudić se osvrnula na sve češće napade na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci, takozvane SLAPP (Strategic Lawsuits Againts Public Participation) tužbe, komentirala je odluku Općinskog suda u Sarajevu da „Avaz roto-pressu“ sa računa skine vrtoglavih 212 hiljada KM nepostojećih sudskih penala te da li kontinuirani politički i institucionalni pritisak na medije može dovesti do njihovog gašenja.

U BiH aktivno 300 tužbi za klevetu

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, koliko je trenutno tužbi za klevetu aktivno u BiH, Rudić je istakla da je taj broj blizu 300.

- Skoro 80 posto tužitelja u tim slučajevima čine ličnosti iz javnog života, političari i predstavnici pravosuđa koji ne prihvataju kritiku te propitivanje njihovog rada - izjavila je Rudić.

Dodala je da SLAPP tužbe predstavljaju problem i u EU, te da pojedine države već prave nacrte zakona kako bi iste bile proglašene nezakonitima.

Osvrnula se i na odluku Općinskog suda u Sarajevu da „Avaz roto-pressu“ sa računa skine vrtoglavih 212 hiljada KM nepostojećih sudskih penala, te je istakla da je Udruženje „BH novinari“ duboko zabrinuto te da sudske odluke ne smiju ugrožavati ekonomski opstanak medija.

Različiti pritisci na medije

Rudić je dodala da kontinuirani politički i institucionalni pritisak na medije može dovesti do njihovog gašenja, te da smo svjedočili ovome nekoliko puta do sada.

Na pitanje kako komentira činjenicu da se čak dvije trećine napada na novinare ne procesuira, odnosno nema sudski epilog, Rudić je istakla da je to posljedica neefikasnosti pravosuđa i činjenice da nemamo definisanu zaštitu novinara i njihove sigurnosti kroz postojeće krivične zakone.

- Imamo primjere kada neko od političara dobije prijetnje od anonimnih izvora, vrlo brzo se otkrije ko stoji iza njih, to su akcije i sigurnosnih službi, a kad se desi takva jedna prijetnja prema novinaru onda nemamo tako brzu i efikasnu reakciju - izjavila je Rudić.

Kompletan intervju pogledajte na Avaz TV.

NA VRH

Podijeli članak na