AFERA RESPIRATORI

Odgođeno suđenje Novaliću, Solaku, Hodžiću i Milićević

Terete se za nezakonitu nabavku respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona KM

Ad. A.

Novalić tokom dolaska na prošlo ročište s advokaticom Vidović

Foto: Arhiva


U Sudu BiH danas je odgođeno suđenje u aferi "Respiratori", potvrdili su nam advokati optuženih.

U ovom predmetu osim Fadila Novalića, federalnog premijera optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“ te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Falsifikovanje dokumenata

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Miličević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić na prošlom ročištu održanom 4. juna nastavili su s dokaznim postupkom, i uložili su niz materijalnih dokaza.

Također, na prošlom ročištu Hukeljić je prezentirao dokument iz FUCZ-a kojim želi dokazati da u ovoj instituciji nije postojalo stručno tijelo koje bi evauliralo kvalitetu medicinske opreme. Među dokazima su se našli su izvodi iz banaka koji potvrđuju novčane transakcije za kupovinu respiratora. Sudu je prezentirana i faktura na 10,5 miliona KM od 14. jula prošle godine na kojoj je navedeno da je plaćanje izvršeno avansno.

Prezentirana međusobna komunikacija

Tužilac je na prošlom ročištu prikazao i SMS komunikaciju između Hasana Ganibegovića bivšeg sekretara Vlade FBiH i izvjesnog Edvina Kučukovića koji je jedan od posrednika za nabavku medicinske opreme.

Ta poruka glasi: - Molim Vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima jer im dolazi do rupture pluća. Ovakve Vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara - napisao je Kučuković.

NA VRH

Podijeli članak na