POTREBAN NOVI PRISTUP

Košarac: Građani nemaju koristi od pasivne politike u vezi sa Trgovskom gorom

On je pozdravio održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada

A. K.

Staša Košarac

Foto: Arhiv


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ponovo je apelovao na nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da pruže maksimalnu podršku i doprinos u rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

- Zahtijevam prvenstveno od Ministarstva vanjskih poslova BiH da konačno zauzme proaktivan pristup ovom problemu, jer od politike pasivnog posmatrača korist nemaju ni domaći eksperti, niti pravnici, a ponajmanje naši građani iz općina u slivu Une - poručio je Košarac.

On je pozdravio održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" protekle sedmice u Zagrebu, a koji je rezultat dogovora sa ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem, navodi se u saopćenju.

Sjednica naredne sedmice

- Nakon sastanka sa našim stručnjacima, Fond iz Hrvatske objavio je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH treba da uputi zvanični zahtjev za prisustvo eksperata iz BiH i učestvovanje prilikom izvođenja ključnih istraživanja na Trgovskoj gori. To je posljednja u nizu potvrda o ispravnosti našeg stava da insistiramo na ozbiljnosti i punom angažmanu ovog ministarstva u rješavanju problema - naglasio je Košarac.

On je najavio da će naredne sedmice organizovati sjednicu Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.

- Koordinacionom tijelu ću predložiti da ponovo zatražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da postupi po zahtjevu i zvanično od Hrvatske zatraži prisustvo i učestvovanje naših eksperata u istraživanjima na Trgovskoj gori - istakao je Košarac.

Frustrirajući odnos

On je podsjetio na zaključke Predsjedništva BiH, usvojene na prijedlog predsjedavajućeg i srpskog člana Milorada Dodika, o obaveznom postupanju svih nadležnih institucija u BiH u vezi sa predmetnom problematikom.

- Nedopustivo je ignorisanje zaključaka kako Predsjedništva BiH, tako i Vijeća ministara o Trgovskoj gori. Jednako tako, frustrirajući je i indolentni odnos spram problema koji prijeti zdravlju naših građana i ugrožava životnu sredinu. Hrvatska je ozbiljna u namjeri da izgradi sporno odlagalište u našem dvorištu, ali to ne umanjuje obavezu da se u punom kapacitetu borimo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo takve težnje susjedne zemlje - zaključio je Košarac.

Više o temi Staša Košarac

NA VRH

Podijeli članak na