CRVENA OLOVKA

Košarac: Helez iznosi neistine da bi postao "prvi u Bošnjaka", trojka zarobljena onim šta će reći SDA i Izetbegović

Kada je u pitanju postupak koji se vodi protiv Dodika, on ističe da je to "politički proces" i "obračunavanje s RS"

Ministar Košarac bio je gost ovosedmičnog izdanja "Crvene olovke". N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

2.12.2023

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je u ovosedmičnom izdanju emisije "Crvena olovka" komentirao brojne aktuelne teme. Osvrnuo se na izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza koje su uznemirile bh. javnost, proces koji se vodi protiv predsjednika RS Milorada Dodika, saradnju sa strankama troje, ali i na to da li će opet SNSD koalirati sa SDA.

Afera "Kampovi"

Kada je u pitanju afera "Kampovi", ministar Košarac ističe da ovo nije prvi put da Helez u javnost izlazi s neutemeljenim i netačnim navodima.

- Ja ne znam šta je dubina takvog političkog kretanja gospodina Heleza, osim što je upravo ovo u Sarajevu što se šuška dominantno, ta neka utrka za “prvog kod Bošnjaka”. Mogu da pretpostavim da je to neka njegova politička ambicija da se prikaže u političkoj javnosti u BiH, a i šire kao prvi kod Bošnjaka. Ali to mu sigurno ne daje za pravo da u javnosti plasira tako neistinite informacije. Potpuno je nepotrebno unositi konfuziju među bh. stanovništvo. Mislim da je to neoprezno i netačno, na kraju to potvrđuju izjave čelnika OSA-e. Pokušao je da skrene pažnju na sebe neistinama - rekao je Košarac.

Osvrnuo se i na saradnju sa strankama trojke na državnom nivou.

Saradnja sa trojkom

- Stranke u Federaciji koje su sada na vlasti su jako zarobljene onim šta će reći SDA i Bakir Izetbegović i mislim da se često referiraju na to i da onda pokušavaju na različite načine da se pozicioniraju kao da su, rekao bih, mnogo jači, veći, čvršći ili ne znam kakvi igrači nego SDA - rekao je Košarac i dodao:

- Istina je da smo u nekim fazama lakše pregovarali s trojkom. Možda je trojka u tim aktivnostima pokazala neku veću vrstu spremnosti za dogovor. I danas ja moram da kažem da postoji nivo političke komunikacije mnogo bolji nego što je bio za vrijeme SDA. Ali ja želim da kažem da uvijek postoji određen odnos, refleksija toga, po bilo kom pitanju, šta će reći SDA i Sarajevo. Ja mislim da se trojka nije osposobila da se oslobodi jednog takvog tereta.

Kada je u pitanju postupak koji se vodi protiv Dodika, on ističe da je to "politički proces" i "obračunavanje s RS", te da je on samo izvršavao svoje ustavne obaveze.

Cijeli intervju pogledajte na Avaz TV-u.

Pretplatite se na YouTube kanal Avaz TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.