SRAMOTNO

Desničari došli na otvaranje izložbe "Duša Srebrenice" u Beogradu, skandiraju Ratku Mladiću

Okupljeni uzvikuju i „Srebrenica nije genocid“ i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića

Policija spriječila incidente. N1

A. J. / N1

3.7.2021

Uoči otvaranja izložbe fotografija "Duša Srebrenice" sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića, u Endžio habu u Dobračinoj ulici u Beogradu, okupilo se petnaestak mladića u crnoj odjeći koji skandiraju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pjevaju nacionalističke pesme, piše N1 Srbija.


Uzvikuju "Srebrenica nije genocid"

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava.

Oni su kasnije pokušali da Endžio habu priđu iz Vasine ulice, ali ih je tu također zaustavila policija. Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i „Srebrenica nije genocid“ i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Okupilo se nekoliko Beograđanki koje protestuju protiv održavanja izložbe. N1

Izuzev provokativnog skandiranja, dosad nije bilo nikakvih incidenata.

Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko Beograđanki koje protestuju protiv održavanja izložbe.

Sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu

Organizator izložbe „Duša Srebrenice“ je Inicijativa mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Izložba će u Endžio habu biti otvorena do 13. jula, svakog dana od 13 do 19 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.