IZMJENE IZBORNOG ZAKONA

DNS: Ostajemo pri direktnom izboru člana Predsjedništva BiH

Kako će Federacija BiH birati svoje članove Predsjedništva BiH, to je stvar njihovog dogovora i mi se tu nećemo miješati, rekao je Nešić

Nenad Nešić. Arhiv

A. K.

5.7.2021

Iz Demokratskog narodnog saveza su se oglasili povodom razgovora međunarodnih zvaničnika i predstavnika bh. stranaka. Predsjednik DNS-a Nenad Nešić naglašava kako DNS neće prihvatiti kozmetičke izmjene Izbornog zakona BiH. 

- Izborni zakon je sistemski zakon, poslije ustava najvažniji akt zemlje, i zato je neophodan konsenzus vlasti i opozicije. Izmjene se ne mogu zaustaviti samo na implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava, nego moraju obuhvatiti i pitanja sprečavanja izbornih krađa. Bez toga DNS neće prihvatiti kozmetičke izmjene - poručio je Nešić.


Postignut konsenzus u RS

Podsjeća da je po pitanju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srpskoj davno postignut konsenzus i očekuje da svi ostanu pri starim rješenjima, a da Federacija BiH sama rješava svoje probleme.

- Što se tiče nas, ostajemo pri stavu da se samo briše nacionalna odrednica člana Predsjedništva iz RS, a da se on i dalje bira direktno te da se Dom naroda proširi jednim delegatom iz RS, iz reda Ostalih. Direktno birani član Predsjedništva ima veći legitimitet od neposredno biranog i zato ostajemo pri direktnom izboru. Kako će Federacija BiH birati svoje članove Predsjedništva BiH, direktno ili u nekom od parlamenata, to je stvar njihovog dogovora i mi se tu nećemo miješati - kaže Nešić.



Izborna krađa

Naglašava da su za DNS ipak mnogo važnije promjene koje će spriječiti izborne krađe i zaštititi izbornu volju građana.

- To znači da trebamo onemogućiti da izbore odlučuju brojači, a ne birači, i da se političkom korupcijom poslanici kupuju kao na pijaci. Treba vratiti mandate partijama, onemogućiti trgovinu biračkim odborima, uvesti skenere kako bi bilo zaustavljeno dopisivanje preferencija i ubacivanje listića. Vidjeli smo na primjeru Doboja kako brojači samo u jednom gradu mogu ukrasti čak 17.000 glasova.To mora biti zaustavljeno ili izbori nemaju smisla, pošto nisu odraz volje građana- rekao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.