PARLAMENT BIH

Predstavnički dom na današnjoj sjednici razmatra inicijativu o nagradi za bh. košarkašice

Zastupnici će raspravljati i o izmjenama Izbornog zakona

22. redovna sjednica. Arhiv

Piše: L. Memčić

7.7.2021

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj redovnoj sjednici razmatrat će prijedloge zakona o izmjenama Izbornog zakona u BiH kao i inicijativu Vlatka Glavaša (zastupnik DF-a) koja glasi: „Povodom historijskog uspjeha košarkašica Bosne i Hercegovine i plasmana u četvrtfinale Eurobasketa, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno nagradi".



Izborna volja

Predlagači su zastupnici SDP-a, a kao obrazloženje prijedloga navode to da se visokom stopom od 20 posto narušava izborna volja građana i obesmišljava sistem preferencijalnog glasanja za pojedine kandidate i kandidatkinje. Ovim zakonom predlaže se da se prag unutar liste spusti na 10 posto kako bi se dosljedno poštivala volja građana.

Zastupnici će također razmotriti i prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021, a predlagač je Predsjedništvo BiH.

Raspravljat će se i o Informaciji o trenutnom stanju u Izvozno-kreditnoj agenciji BiH (IGA) uzrokovanom blokadom glavnog transakcijskog računa i višemilionskim zaduženjima ove državne agencije.

Nasilničko ponašanje

Edite Đapo, zastupnica SBB-a, uputila je inicijativu kojom se zadužuju Vijeće ministara BiH i nadležno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da najkasnije u roku od tri mjeseca upute prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, u svrhu dopune predmetnog zakona prekršajnim odredbama u vezi sa nasilničkim ponašanjem u saobraćaju.


Sjednica počinje u 11:00.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.